De bakker als ondernemer

12 december 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

BLOG|Terugkijken, ik heb er niet zo heel veel mee. Het verleden ligt achter ons, we kunnen er niks meer aan veranderen en de toekomst wacht. Als we toch even snel terugkijken dan is 2023 voor het eerst weer een jaar geweest zonder lockdowns. Het mislopen van omzet lag in ieder geval in 2023 niet daaraan. 

Wel hadden veel bakkers last van de hoge energielasten en misschien nog wel erger, personeelstekort. Want wat is er nu vervelender dan dat er wel vraag is, maar je daar simpelweg niet aan kan voldoen. Of netcongestie: je wilt wel groeien, maar je leverancier kan gewoon geen stroom leveren. Je wilt verhuizen, maar een grootverbruikaansluiting kan pas over vijf of tien jaar. Laten we realistisch zijn, in 2024 zal het niet heel veel beter worden. 
Overigens kwamen onlangs cijfers naar buiten van het CBS: voor het vijfde kwartaal op rij zijn er minder vacatures. Het zou dus fijn zijn dat aan de krappe bezettingen misschien wel een einde gaat komen.

Toch zal 2024 voor de bakkerijbranche weer een bijzonder jaar worden. De lonen stijgen fors, maar die zullen voor een groep bakkers weer zijn op te vangen door dalende grondstofkosten. 

Maar er zal ook een groep zijn die pas per 2024 de stijgende energielasten te verwerken krijgt. Ook zal er uiteraard een groep zijn die in 2024 een stijging krijgt van alles. Hoe je daarmee omgaat, dat zal iedere ondernemer op zijn eigen manier gaan doen. Maar je kan niet anders dan het doorberekenen in de verkoopprijs. Interen op je resultaat en dus je eigen salaris is niet vol te houden. De kans dat in 2025 alles weer goedkoper wordt, is wel heel klein en je zal toch met je bedrijf door willen.

Voor ondernemers wordt het rekenen en calculeren dus steeds belangrijker. De hele dag met je handen in het deeg is eigenlijk niet meer van deze tijd. De bakker als vakman zal steeds verder verschuiven naar de bakker als ondernemer. Misschien iets waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten, want passie voor cijfers is meer iets voor de boekhouder. 
De NBOV helpt je graag mee om stap voor stap meer inzicht te krijgen in je cijfers, want voor de lange termijn is dit essentieel voor je bedrijfsvoering.

Altijd op de hoogte blijven?