NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

31 juli 2020

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van NBOV.

De eerste enquête van NBOV vond plaats in april. De brancheorganisatie vroeg de leden naar de effecten van de coronacrisis op hun onderneming. In juli herhaalde NBOV dit. Ongeveer een vijfde van de NBOV-leden vilden deze nieuwe enquête in. 

Omzet

De deelnemers aan deze tweede coronamonitor zijn wat positiever, maar volgens NBOV zijn de omzetontwikkeling bij de meeste deelnemers een reden voor zorg. De omzetdaling is wat gedaalt, van 32 naar 20 procent, maar de met name de leveringen aan bedrijven en horeca fors achter. Bij 78% van de deelnemende bakkers ligt de omzet in het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7 procent van deelnemers geeft aan weer terug op het oude niveau te zijn.

Medewerkers

De coronacrisis heeft ook nog steeds effect op de werkgelegenheid. 24 procent van de deelnemende bakkers heeft geen of minder werk voor zijn medewerkers. Dat is een stijging ten op zichte van de vorige enquête, toen was dit ruim 20%. 10 procent verwacht medewerkers te moeten laten gaan en nog eens 10 procent denkt dat te moeten doen.

Overheidsregelingen

Bijna 50 procent van de bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen. In de vorige enquête was dit ruim 40 procent. Een mogelijke verklaring is volgens de NBOV dat na een lobby van de brancheorganisatie meer bakkers gebruik kunnen maken van deze regelingen.

Het aantal bakkers dat denkt de coronacrisis te overleven is toegenomen. Dat ligt nu op 87 procent. eerder was dit 50% van de deelnemende bakkers.

Bron: NBOV

Altijd op de hoogte blijven?