NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

bakkerij_Brood bakken_pixabay

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van NBOV.

De eerste enquête van NBOV vond plaats in april. De brancheorganisatie vroeg de leden naar de effecten van de coronacrisis op hun onderneming. In juli herhaalde NBOV dit. Ongeveer een vijfde van de NBOV-leden vilden deze nieuwe enquête in. 

Omzet

De deelnemers aan deze tweede coronamonitor zijn wat positiever, maar volgens NBOV zijn de omzetontwikkeling bij de meeste deelnemers een reden voor zorg. De omzetdaling is wat gedaalt, van 32 naar 20 procent, maar de met name de leveringen aan bedrijven en horeca fors achter. Bij 78% van de deelnemende bakkers ligt de omzet in het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7 procent van deelnemers geeft aan weer terug op het oude niveau te zijn.

Medewerkers

De coronacrisis heeft ook nog steeds effect op de werkgelegenheid. 24 procent van de deelnemende bakkers heeft geen of minder werk voor zijn medewerkers. Dat is een stijging ten op zichte van de vorige enquête, toen was dit ruim 20%. 10 procent verwacht medewerkers te moeten laten gaan en nog eens 10 procent denkt dat te moeten doen.

Overheidsregelingen

Bijna 50 procent van de bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen. In de vorige enquête was dit ruim 40 procent. Een mogelijke verklaring is volgens de NBOV dat na een lobby van de brancheorganisatie meer bakkers gebruik kunnen maken van deze regelingen.

Het aantal bakkers dat denkt de coronacrisis te overleven is toegenomen. Dat ligt nu op 87 procent. eerder was dit 50% van de deelnemende bakkers.

Bron: NBOV

Dossiers
Lees ook
ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

De invloed van de coronacrisis op de foodsector is groot. ABN AMRO verwacht voor 2020 een volumedaling van 4 procent voor de gehele foodsector. Herstel wordt pas weer verwacht in 2021. Met name de bedrijven die aan de horeca leveren en de drankensector zijn zwaar getroffen. Tegelijkertijd is er ook groei voor bijvoorbeeld supermarkt leveranciers. Het...

Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Het kan u niet ontgaan zijn dat de overheid een groot aantal maatregelen heeft opgetuigd om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Hebt u ze al optimaal benut?

Verander je mee?

Verander je mee?

We zijn met iets moois bezig! Dat kan ik toch wel zeggen na twee maanden voorzitterschap van de NBOV. Ik hoop dat jullie daar ook iets van kunnen merken. Gezien het aantal reacties dat ik de laatste weken heb gekregen, lijkt er in elk geval een behoefte te zijn.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...