Mondial du Pain: Mark Plaating en Willem van de Ven zijn klaar voor Nantes

26 september 2023 Jorien Tromp Oscar van de Wijk / Bakker van de Ven
Over een maand strijden Mark Plaating en Willem van de Ven namens het Boulangerieteam tegen veertien andere landen tijdens Mondial du Pain in Nantes. Voor beiden is het een bijzondere en leerzame ervaring. “Heel vet om dit mee te maken.”

De producten staan als een huis, de recepturen zijn klaar en opgestuurd naar de jury. Nu is het voor Mark Plaating en Willem van de Ven nog een kwestie van veel oefenen voordat Mondial du Pain plaatsvindt. “Het gaat de goede kant op”, vertelt Willem van de Ven over hun voorbereidingen.  

Mondial du Pain is een internationale wedstrijd voor boulangers waarbij een junior- en seniorkandidaat samenwerken. Voor Nederland zijn dat Meester Boulanger Mark Plaating (Zeelandia) en Willem van de Ven (Bakker Van de Ven). Naast kandidaten Mark en Willem bestaat het team ook uit coaches Wietse Schiere, Mike Onasse en Hans Som. Ze zijn erg tevreden met hoe de trainingen verlopen. Willem vertelt: “Aan het begin was het even zoeken qua producten. We moesten steeds weer kleine aanpassingen doen aan de recepten. Nu de producten klaar zijn, focussen we op de tijdstraining.”

Die tijdstrainingen zijn belangrijk, want tijdens de wedstrijd krijgen ze op de eerste dag 2,5 uur voorbereidingstijd en op dag twee 8,5 uur om alle producten te maken. De onderdelen zijn: traditionele broden zoals baguettes en sierbroden, Respectus Panis, waarbij er met minimale ingrediënten wordt gewerkt, drie getoerd gerezen producten, drie brioches, een brood uit eigen land, een restaurantproduct, een gezondheidsbrood en een sierstuk.

Sierstuk op locatie 

Het sierstuk heeft veel aandacht nodig, vertelt Mark Plaating. “Zo’n showstuk, daar had ik nog weinig ervaring mee. Het vergt veel aandacht voor detail, maar het is heel leuk om te doen.” Sinds dit jaar zijn de regels van de wedstrijd veranderd en mag het sierstuk niet meer uit het thuisland worden meegenomen. Het gehele kunstwerk moet op locatie worden gemaakt vanuit de basisingrediënten. “Eerder hadden Aziatische landen vaak een voorsprong, omdat zij veel meer tijd nemen in de voorbereiding. Op deze manier zijn de kansen meer gelijkwaardig.” Het showstuk van het Nederlandse team wordt een zweefmolen, aansluitend op het thema van dit jaar: attractieparken.

Nieuwe smaken en technieken

De samenwerking tussen Mark en Willem verloopt soepel. “Willem is een heel gedreven en getalenteerde leerling”, zegt Mark. Willem vertelt dat meedoen aan de wedstrijd voor hem heel leerzaam is. “Het is hartstikke leuk om met Mark te trainen. Ik leer heel veel qua smaken en technieken. Soms ben ik sprakeloos van wat er allemaal mogelijk is. Heel vet om dit zo mee te maken.”

Mondial du Pain vindt plaats in de week van 22 oktober. Tot die tijd blijft het team ieder weekend trainen. Ze hebben er veel vertrouwen in. “Ik ben er heel blij met hoe het nu gaat”, aldus Mark.

Altijd op de hoogte blijven?