Moederdagtaart voor Prinses Beatrix

10 mei 2015

De jonge patissiers Menno Spataro, Laila Hussein en Lisa Stoel boden op vrijdagmorgen 8 mei de Moederdagtaart aan Prinses Beatrix aan, beschermvrouwe van de NBOV. Dit is een jaarlijks terugkerend initiatief van alle Nederlandse ambachtelijke brood- en banketbakkers. De aanbieding vond plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De Moederdagtaart werd in ontvangst genomen door de hofdame, mevrouw De Blocq van Scheltinga, en de persoonlijk assistent van de Prinses, mevrouw Haverkamp Begemann. Beiden waren onder de indruk van de Moederdagtaart. Het maken en aanbieden van de Moederdagtaart is een grote eer. “Het was eigenlijk best spannend en ik ben heel opgelucht dat alles goed is gegaan,” zegt Menno na afloop. Ook Laila en Lisa kijken tevreden terug op de aanbieding: “De taart stond er mooi bij en de reacties waren heel positief, dus wij zijn blij.”

Lente

De afgelopen maanden hebben de drie patissiers intensief samengewerkt om een gedenkwaardige taart aan te bieden. Het thema voor deze Moederdagtaart is ‘Lente’, geïnspireerd op het favoriete seizoen van de drie jonge vaktalenten. Lisa: “De lente staat voor een nieuw begin, het is fris en fruitig, het ruikt lekker, de zon gaat meer schijnen en iedereen is vrolijk.”

Het thema komt tot uiting in de taart in de oranje kleur en de bijbehorende smaken. Het interieur van de negen ovalen taarten bestaat uit verschillende laagjes amandelbiscuit, abrikozencompote met sinaasappel en steranijs en cremeux van citroen verveine en witte chocolademousse met vanille. Deze taarten zijn afgewerkt met een oranje gelei en een rustieke crumble van gezouten pistache. De sierlijke opbouw, de strakke afwerking en de creatieve decoraties van getrokken suiker geven de taart een vrolijk karakter, passend bij de lente.

De aanbieding van de Moederdagtaart is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV), waarvan Prinses Beatrix beschermvrouwe is. De taart wordt gemaakt door drie patissiers die deze eer krijgen vanwege hun topprestaties tijdens de landelijke jeugdvakwedstrijd om de Gouden Gard. In 2014 won Menno Spataro (werkzaam bij Crème de la Crème) de Gouden Gard, Laila Hussein (werkzaam bij Koek en Macaron) de Zilveren Gard en Lisa Stoel de Bronzen Gard.

Altijd op de hoogte blijven?