Meesterijsbereider Thijs Coolegem overleden

thijs coolegem

Op 12 december overleed Thijs Coolegem. Echtgenoot, vader, grootvader en SVH Meesterijsbereider. Hij werd 73 jaar.

De familie van Thijs Coolegem opende in 1991 IJssalon Matteo in Oisterwijk. In 1995 behaalde Thijs zijn SVH Meestertitel. Dit jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als SVH Meesterijsbereider. Hij was niet meer actief als meester, maar hielp nog wel mee in de ijssalon, die in 2014 officieel werd overgedragen aan zijn zoon Joost.

Officieel was Thijs niet meer actief, maar hij was nog wel heel betrokken. “Mijn vader wilde overal bij zijn”, vertelt Joost. “Met name wanneer hij een uitnodiging kreeg vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, dan zette hij alles op alles om daar naartoe te gaan. Dat vond hij belangrijk en daar keek hij dan echt naar uit. Hoewel zijn gezondheid hem af en toe in de steek liet, zette hij door.”

Met een vader als Meesterijsbereider een keuken delen kon een uitdaging zijn, vertelt zoon en ijsmaker Joost. “In de keuken wisten we het beiden altijd beter. We deden alles samen, en deelden dus ook lief en leed samen. Dat betekende dat we konden lachen en vloeken met elkaar. Werknemers grapten weleens dat het soms net was alsof ze naar een realitysoap keken, wanneer wij aan het werk waren. We waren echt compagnons, deelden ons leven met elkaar en konden alles van elkaar accepteren.”

Het ijsvak werd beide zoons, Joost en Thijs, al jong bijgebracht. Thijs slaagde op 16-jarige leeftijd voor het examen ijsbereider en was daarmee de jongste ijsbereider van Nederland. Zoon Thijs ging voor een andere carrière, zoon Joost stapte in 2005 in de zaak. In dat jaar opende IJssalon Matteo een tweede vestiging in Reusel. Matteo is de Italiaanse naam voor Mathijs, zoals Coolegem senior voluit heette. “Maar hij werd altijd Thijs genoemd, dat wilde hij ook graag.”

Maandag 21 december wordt in besloten kring afscheid genomen van deze bijzondere SVH Meesterijsbereider.

Bron: Ambachtelijk IJscentrum

Dossiers
Lees ook
SIGEP 2022 gaat door

SIGEP 2022 gaat door

De ijs-, banket-, chocolade-, bakkerij- en koffieketen ontmoeten elkaar dit jaar live op de vakbeurs SIGEP van 12 tot 16 maart in het Rimini Expo Center. De vakbeurs SIGEP is een ontmoetingsplek voor iedereen uit de sector op zoek naar nieuwe producten en technologieën. Daarnaast biedt SIGEP wedstrijden en lezingen. Dan opent digitale platform van Italian...

Sigep 2022: Nieuw logo, nieuwe koers

Sigep 2022: Nieuw logo, nieuwe koers

Vanwege de coronacrisis vond Sigep afgelopen jaar volledig digitaal plaats. De beursorganisatie heeft het coronajaar aangegrepen om de beurs eens goed onder de loep te nemen. In september presenteerde zij een nieuw logo en een nieuwe missie.

‘Als je weet hoe een recept is opgebouwd, kun je makkelijker variëren’

‘Als je weet hoe een recept is opgebouwd, kun je makkelijker variëren’

De eerste week van november inspireerden Laan Heiloo en Valmar ijsbereiders tijdens het jaarlijkse ijsseminar dat Laan alweer voor de 15e keer organiseerde. Mohamad Bachir El Baba van MEC3 enthousiasmeerde de deelnemers – van (door)starters tot ervaren ijsbereiders – aan de slag te gaan met goede receptuur en nieuwe ideeën.