Heb jij je al ingeschreven voor de IJsVak-Wedstrijden?

21 december 2023 Easyfairs
Zoals ieder jaar organiseert de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) ook in 2024 weer de IJsVak-Wedstrijden. De smaak peren demi-ijs staat centraal en wedstrijden vinden plaats tijdens De Dag van het Ambacht. Heb jij je al ingeschreven?

“Het stimuleren van het vakmanschap staat centraal tijdens de onderlinge competitie om de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders én het ambachtelijk schepijs te verhogen”, zegt Edwin van Es, voorzitter van de VAIJ. Naast De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie wedstrijden kondigt de organisatie tijdens een gala-avond op diezelfde dag de genomineerden aan voor De IJssalon van het Jaar.

IJsVak-Wedstrijden

De Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (de VAIJ) is een platform voor de ambachtelijke ijsbereider. Met een breed aanbod aan opleidingen opent de organisatie de deuren voor degene die zich oriënteren in het vak tot de doorgewinterde professionals. Naast het opleiding- en cursusaanbod, zet de VAIJ zich in om het vak te blijven stimuleren middels de vakwedstrijden De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en De IJssalon van het Jaar. Van Es: “Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument”.

De Gouden IJsspatel

Voor deze titel wordt live gestreden tijdens De Dag van het Ambacht waar er tijdens de aankomende editie met de smaak peren demi-ijs gewerkt gaat worden. Wat deze smaak bijzonder maakt is de consistentie van het ijs waarbij de helft van de sorbetijsmix wordt vervangen door roomijsmix. De uitdaging ligt bij het vinden van de balans tussen de roomsmaak en de fruitige smaak van de peren.

Meer weten over deze smaak? Grondstof belicht staat dit keer in het teken van demi-ijs. Lees nu dit artikel van Jacques Vos online.

In de voorbereidingen van deze wedstijd vinden er voorrondes plaats om zo tot de tien finalisten te komen die op 11 maart 2024 hun versie van het peren demi-ijs te draaien op het wedstrijdpodium.

De Gouden IJscreatie

Ook de Gouden IJscreatie vindt live tijdens De Dag van het Ambacht plaats. In deze competitie staat de deelnemers de opdracht om in slechts zes minuten tijd vier identieke ijscreaties te maken naar eigen recept. Door de unieke jurering met een zichtjury, blinde jury en een praktijkjury wordt er gekeken naar kwaliteit en presentatie van het ijs. De bezoekers van De Dag van het Ambacht hebben de mogelijkheid om gratis aanwezig te zijn bij de IJsVak-Wedstrijden en mee te genieten van het ijsspektakel.

Gala avond 

Tijdens de gala-avond van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders aansluitend aan de wedstrijden, worden de winnaars van zowel De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie bekend gemaakt. De top drie finalisten van beide wedstrijden gaan automatisch door voor de prestigieuze prijs van De IJssalon van het Jaar. De andere genomineerden ijssalons voor deze wedstrijd worden ook aangekondigd tijdens het gala. Vervolgens kan er genoten worden van een driegangendiner met als afsluiting, volledig in stijl, een ijsbuffet van de SVH Meesterijsbereiders. Zowel leden als niet-leden zijn welkom voor een deelname aan de wedstrijden én bij het gala. Vergeet je niet van tevoren in te schrijven.

Inschrijven

De inschrijvingen voor zowel de wedstrijden als de gala-avond zijn nu geopend. In verband met de voorrondes van De Gouden IJsspatel kun je je tot uiterlijk 24 december inschrijven als deelnemer. Voor De Gouden IJscreatie staat de deadline op 25 februari waar direct het recept ook aangeleverd moet worden. Meer informatie over de wedstrijden, de inschrijfformulieren en het aanmelden voor de gala-avond vind je op op de website van de VAIJ.

De Dag van het Ambacht

De Dag van het Ambacht wordt georganiseerd door team Bakkersvak en IJs-Vak op 11 maart 2024 op Next Level in Evenementenhal Gorinchem. Naast de wedstrijden die mede mogelijk worden gemaakt dankzij Dutch Pastry Team en de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, draait De Dag van het Ambacht om proeven en samenkomen met de professionals uit de boulangerie, patisserie en ijs.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?