IJs

Meesterijsbereider Thijs Coolegem overleden

22 december 2020 VAIJ

Op 12 december overleed Thijs Coolegem. Echtgenoot, vader, grootvader en SVH Meesterijsbereider. Hij werd 73 jaar.

De familie van Thijs Coolegem opende in 1991 IJssalon Matteo in Oisterwijk. In 1995 behaalde Thijs zijn SVH Meestertitel. Dit jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als SVH Meesterijsbereider. Hij was niet meer actief als meester, maar hielp nog wel mee in de ijssalon, die in 2014 officieel werd overgedragen aan zijn zoon Joost.

Officieel was Thijs niet meer actief, maar hij was nog wel heel betrokken. “Mijn vader wilde overal bij zijn”, vertelt Joost. “Met name wanneer hij een uitnodiging kreeg vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, dan zette hij alles op alles om daar naartoe te gaan. Dat vond hij belangrijk en daar keek hij dan echt naar uit. Hoewel zijn gezondheid hem af en toe in de steek liet, zette hij door.”

Met een vader als Meesterijsbereider een keuken delen kon een uitdaging zijn, vertelt zoon en ijsmaker Joost. “In de keuken wisten we het beiden altijd beter. We deden alles samen, en deelden dus ook lief en leed samen. Dat betekende dat we konden lachen en vloeken met elkaar. Werknemers grapten weleens dat het soms net was alsof ze naar een realitysoap keken, wanneer wij aan het werk waren. We waren echt compagnons, deelden ons leven met elkaar en konden alles van elkaar accepteren.”

Het ijsvak werd beide zoons, Joost en Thijs, al jong bijgebracht. Thijs slaagde op 16-jarige leeftijd voor het examen ijsbereider en was daarmee de jongste ijsbereider van Nederland. Zoon Thijs ging voor een andere carrière, zoon Joost stapte in 2005 in de zaak. In dat jaar opende IJssalon Matteo een tweede vestiging in Reusel. Matteo is de Italiaanse naam voor Mathijs, zoals Coolegem senior voluit heette. “Maar hij werd altijd Thijs genoemd, dat wilde hij ook graag.”

Maandag 21 december wordt in besloten kring afscheid genomen van deze bijzondere SVH Meesterijsbereider.

Bron: Ambachtelijk IJscentrum

Altijd op de hoogte blijven?