Meesterbakker Voskamp winnaar AD Oliebollentest

27 december 2016

SPIJKERNISSE - Voor het tweede achtereenvolgende jaar wint Meesterbakker Voskamp de AD Oliebollentest. Met een dikke 10 riep de jury de oliebollen wederom uit tot de beste van het land. Ook in 2010 en 2015 kwamen de oliebollen van Meesterbakker Voskamp als beste uit de test.

Tweede en derde

In deze 24ste Oliebollentest gaat de tweede plaats naar Bakkerij Brokking in IJsselstein. Bakkerij Aad Klootwijk uit Capelle aan den IJssel eindigt op de derde plaats. De verschillen aan de top zijn klein. Daarom ook werden de beste tien verkooppunten uit de eerste ronde, waarbij in totaal 160 verkooppunten zijn bezocht, nog een keer gezamenlijk en vergelijkenderwijs beoordeeld.

Topformaat

Wessel Cramwinckel, bij het Centrum voor Smaakonderzoek verantwoordelijk voor de uitvoering van de test: "Op die manier sluit je een lucky shot of een eendagsvlieg uit. Bakkers moeten echt twee keer een prestatie van topformaat leveren.'' Over de oliebollen van Voskamp heeft het twintig man/vrouw sterke panel dan ook vrijwel uitsluitend lovende woorden.  'Hier word ik blij van', noteert iemand. 'Absolute winnaar', 'lekker krokante korst', 'luchtig, goed gevuld en lekkere afbeet' zijn een paar van de andere oordelen.

Mooiste prijs

Arnold Kabbedijk, chef broodbakkerij: “De afgelopen zes jaar zijn wij zes keer in de top 5 beland. Dus wij weten ondertussen dat wij best een goede oliebol bakken. Maar dat dat nu weer op deze wijze wordt gehonoreerd, is fantastisch. Het winnen van de Oliebollentest blijft de mooiste prijs die je in bakkersland kunt behalen.''

Rijskast

Voor dit jaar heeft de bakker geïnvesteerd in een extra, vijfde lijn waarop ze 1.000 oliebollen per uur meer kunnen draaien. Uitsluitend voor de oliebollen staat er ook een rijskast, een boiler en een apparaat om water te mengen of te doseren. “Maar wil het goed gaan, dan moet ook de chauffeur bij de les blijven. En de verkoopster moet vriendelijk tegen de klant zijn en verstand van zaken hebben, want anders is alles nog voor niets geweest.''

Meeleven

Dat de test leeft, merkt het familiebedrijf Voskamp (zeventien filialen, vooral op Voorne-Putten; 180 medewerkers, van wie de helft parttime) ook aan zijn klantenkring. Directeur Cees Weeda: “Vanaf begin november gaat er geen dag voorbij of er wordt wel geïnformeerd naar de stand van de oliebol. Als je iets aan de smaak verandert, reageren klanten daar ook onmiddellijk op. Iedereen leeft enorm mee. Of het nu gaat om een wethouder, sportvrienden of wildvreemden.''

Oudejaarsdag

Eerste worden in de Oliebollentest betekent ook dat de lat de komende dagen weer hoog ligt. Op de centrale bakkerij in Spijkenisse - deze dagen ingericht als extra verkooppunt - is het 24 uur per dag buffelen. “Wij bakken alles zelf en stoppen daar pas mee als op oudejaarsdag de laatste klant met zijn warme oliebollen is vertrokken.''

De vijf oliebollenlijnen zullen vrijwel continu in bedrijf zijn, 13.000 stuks per uur. "Alles vers en gegarandeerd van de kwaliteit waarmee wij hebben gewonnen.'' En het aantal? In een grijs verleden vertelde Kabbedijk ooit trots dat hij in een heel seizoen 10.000 oliebollen had gebakken. Vorig jaar passeerde bij Voskamp de teller de 500.000 oliebollen. En dit jaar zullen daar ongetwijfeld nog wel de nodige bijkomen, verwacht de bakker.

Bron: AD

Altijd op de hoogte blijven?