Kollenberger Spelt doorstaat de droogte

Spelt oogst

Het voorjaar was erg droog en de zomer begint heet. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten en Oost-Europa hebben de boeren last van droogte. Dit is niet goed voor de tarwe-oogst. Deze pakt volgens Akkerwijzer.nl waarschijnlijk lager uit. Het Kollenberger Spelt heeft minder last van de droogte. De oogst vindt dit jaar waarschijnlijk eerder plaats.

Kollenberger Spelt

Het Kollenberger Spelt groeit in Limburg. Ook hier is de grond gortdroog, volgens een van de zes telers, Huub Diederen. "Maar wij mogen eigenlijk nog niet klagen. We hebben hier lössgrond, het water wordt door dit type grond beter vastgehouden dan zandgronden".

Een andere teler en lid van de Kollenberger Spelt coöperatie, Charles Willems heeft geluk gehad. Bij hem viel er een lokale regenbui op zijn speltakkers. Dit kan komen door het heuvelachtige landschap in Limburg. Dit zorgt voor een microklimaat.

En tot slot de derde teler Winand Vogels. Hij is een van de oprichters van Kollenberger Spelt. Zijn percelen liggen op een plateau. Vanwege de ligging heeft Vogels een beregeningsinstallatie aangelegd.

De oogst

Als de droogte aanhoudt kan eerder plaatsvinden. Eind juli in plaats van midden augustus zoals 'normaal' het geval is. Volgens Diederen is het optimaal als het één tot twee weken voor de oogst droog is. Dan kan het graan goed rijpen.Volgens Raoul Schyns van de Commandeursmolen die Kollenberger Spelt gaat het rijpingsproces na de oogst door. In de Commandeursmolen wordt het spelt op Franse stenen gemaald.

Bakkwaliteit

De groothandels Beko, Bakeplus en Rob Peters zijn erg benieuwd naar de bakkwaliteit dit jaar. Vorig jaar was de bakkwaliteit van enkele telers wat minder doordat er later geoogst moest worden vanwege veel regen tijdens de oogstperiode. Hierdoor is spelt langer op de akkers blijven staan waardoor de bakkwaliteit minder werd. Gelukkig werd dit opgevangen door de andere telers van de coöperatie die een zeer goede oogst hadden. Door het mengen van de opbrengsten van de telers wordt een constante bakkwaliteit gerealiseerd.

Het telen van spelt in ons Hollands klimaat met jaarlijks grote verschillen is geen sinecure en vergt veel kennis en inzet van telers en molenaar. Zo wordt duidelijk dat het weer een grote invloed kan hebben op ons dagelijks brood.

     
Lees ook
De Bisschopsmolen bestaat 15 jaar

De Bisschopsmolen bestaat 15 jaar

Bakkerij en smaaklokaal de Bisschopsmolen, in het hart van Maastricht, bestaat 15 jaar. Initiatiefnemer Frank van Eerd bakt met zijn team al anderhalf decennium ‘het beste brood voor Limburg’. Brood dat de tijd krijgt, waar mogelijk gemaakt met lokale grondstoffen die zijn geteeld met respect voor natuur en milieu. Zo bakt de Bisschopsmolen producten...

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Echte Bakker Thijs Koolen wint Vlaaikeuring 2019

Thijs Koolen, de Echte Bakker bakt de lekkerste vlaaien. De jury wees hem aan als winnaar van de vlaaikeuring. "Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Thijs Koolen waren uitmuntend gebakken", aldus juryvoorzitter Vries.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....