Kollenberger Spelt doorstaat de droogte

22 juni 2017

Het voorjaar was erg droog en de zomer begint heet. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten en Oost-Europa hebben de boeren last van droogte. Dit is niet goed voor de tarwe-oogst. Deze pakt volgens Akkerwijzer.nl waarschijnlijk lager uit. Het Kollenberger Spelt heeft minder last van de droogte. De oogst vindt dit jaar waarschijnlijk eerder plaats.

Kollenberger Spelt

Het Kollenberger Spelt groeit in Limburg. Ook hier is de grond gortdroog, volgens een van de zes telers, Huub Diederen. "Maar wij mogen eigenlijk nog niet klagen. We hebben hier lössgrond, het water wordt door dit type grond beter vastgehouden dan zandgronden".

Een andere teler en lid van de Kollenberger Spelt coöperatie, Charles Willems heeft geluk gehad. Bij hem viel er een lokale regenbui op zijn speltakkers. Dit kan komen door het heuvelachtige landschap in Limburg. Dit zorgt voor een microklimaat.

En tot slot de derde teler Winand Vogels. Hij is een van de oprichters van Kollenberger Spelt. Zijn percelen liggen op een plateau. Vanwege de ligging heeft Vogels een beregeningsinstallatie aangelegd.

De oogst

Als de droogte aanhoudt kan eerder plaatsvinden. Eind juli in plaats van midden augustus zoals 'normaal' het geval is. Volgens Diederen is het optimaal als het één tot twee weken voor de oogst droog is. Dan kan het graan goed rijpen.Volgens Raoul Schyns van de Commandeursmolen die Kollenberger Spelt gaat het rijpingsproces na de oogst door. In de Commandeursmolen wordt het spelt op Franse stenen gemaald.

Bakkwaliteit

De groothandels Beko, Bakeplus en Rob Peters zijn erg benieuwd naar de bakkwaliteit dit jaar. Vorig jaar was de bakkwaliteit van enkele telers wat minder doordat er later geoogst moest worden vanwege veel regen tijdens de oogstperiode. Hierdoor is spelt langer op de akkers blijven staan waardoor de bakkwaliteit minder werd. Gelukkig werd dit opgevangen door de andere telers van de coöperatie die een zeer goede oogst hadden. Door het mengen van de opbrengsten van de telers wordt een constante bakkwaliteit gerealiseerd.

Het telen van spelt in ons Hollands klimaat met jaarlijks grote verschillen is geen sinecure en vergt veel kennis en inzet van telers en molenaar. Zo wordt duidelijk dat het weer een grote invloed kan hebben op ons dagelijks brood.

     

Altijd op de hoogte blijven?