'Ik wilde kennismaken met verschillende manieren van bakken'

Giel Vermeulen

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 2 met Giel Vermeulen.

Het bakkersbestaan is Giel Vermeulen uit Heusen met de paplepel ingegoten. Zijn vader en twee ooms runnen ieder een bakkerij, net als vier generaties Vermeulen voor hen. Na de middelbare school ging de Brabander op zaterdagen aan het werk in de ouderlijke bakkerij. “Maar al snel kwamen daar andere dagen bij en was ik fulltime bezig.”

Nadat hij zijn passie gevonden had, was de keuze voor een bakkersopleiding logisch. Voordat Giel de bbl-bakkersop­leiding in Eindhoven begon, liep hij dag­stages bij vier bakkers. “Ik wilde op die manier kennismaken met verschillende manieren van bakken”, verklaart hij.

Door zijn leergierigheid bleek hij een goede leerling. “Het eerste jaar ging mij zo makkelijk af dat ik in overleg met de school het tweede en derde jaar van de opleiding gecombineerd heb.” Kortom, hij nam tijdens één opleidingsjaar het studiemateriaal van twee jaar tot zich, en werkte de rest van de week bij de Broodspecialist in Den Bosch. Nadat hij in 2017 de opleiding afrondde, vond de ­bakkerszoon emplooi bij bakkerij Verba in Brakel. “Daar heb ik enorm veel geleerd, maar na twee jaar wilde ik toch iets anders en heb ik een verkorte patisserie-opleiding gevolgd in Zaandam; ik heb toen bij verschillende patisseriezaken stage gelopen.”

Na de twee opleidingen en leergierige omzwervingen bij in totaal vijftien bakkerszaken werkt Giel nu een tweejarig traineeship af bij Puratos in België. “Ik maak hier producten voor bakkers die langskomen voor advies en opleiding en tussen de middag een lunch nemen.”

Behalve met de variatie is Giel ook heel blij met de werktijden van 07:30 tot 16:00 uur. “Zo kan ik er ook een sociaal leven op nahouden.” De komende twee jaar wil de 21-jarige gebruiken om zich te oriënteren op zijn toekomst. Dat deze toekomst in de bakkerij ligt, is zeker. Maar of hij de zaak van zijn vader overneemt, is nog de vraag.

Dit is deel 2 van het artikel 'Van operatieassistent tot bakker'. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Wil je niet zo lang wachten? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 9-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Marc en Remien Oonk van Banketbakkerij Oonk hebben hun winkel en lunchroom in Glanerbrug verbouwd. Het echtpaar heeft een open chocolaterie/ ijsmakerij aan het pand toegevoegd en in de winkel is zelfbediening ingevoerd. Sinds de heropening is de omzet met meer dan dertig procent gestegen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

In september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties de gesprekken over een nieuwe cao voor het bakkersbedrijf. 17 november kwamen de partijen opnieuw samen. Het resultaat van dit overleg wordt voorgelegd aan de achterban.

'Ik miste het bakkersvak enorm'

'Ik miste het bakkersvak enorm'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 3 met Joey Maartense.

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...