Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

bakkerij_pixabay

Foto: Pixabay

Het wordt de komende dagen erg warm in Nederland. Dat betekent dat de bakker in de bakkerij maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft tips!

In de bakkerij kan de temperatuur hoog oplopen. Een airco kan hierbij goed helpen, maar er zijn nog veel meer maatregelen die helpen. De gezondheid van uw medewerkers en klanten staat uiteraard voorop, ook de voedselveiligheid van de producten is belangrijk.

1. Pas de bereiding van het deeg aan 
Te warm deeg is niet gemakkelijk te verwerken. Bij brooddeeg kan het nodig zijn de temperatuur van het water te verlagen, waardoor het deeg koeler blijft. Bij koekdeeg blijft het deeg stabiel door de boter koeler te verwerken.

2. Open de oven niet te vaak
Open de oven niet vaker dan noodzakelijk en sluit ook de deur weer zo snel mogelijk, om de warmte zoveel mogelijk in de oven te houden.

3. Let op de koelingen en vriezers
Koelingen en vriezers moeten harder werken bij hogere temperaturen om op de juiste temperatuur te blijven. Houd deuren van koelingen en vriezers zoveel mogelijk dicht en plaats alleen afgekoelde producten in kleine hoeveelheden in de koeling. Controleer de temperatuur van koel- en vriesapparatuur iedere dag en stel deze zo nodig bij. Zet de apparaten niet te vol, zodat ze hun werk goed kunnen doen.

4. Verwerk kleinere hoeveelheden producten
Het is verstandig om in de banketbakkerij kleinere hoeveelheden producten te verwerken. Dit voorkomt dat de temperatuur van grondstoffen en eindproducten oploopt en de kwaliteit ervan achteruitgaat. Plaats bederfelijke producten zo snel mogelijk terug in de koeling, hiermee zorg je dat de temperatuur van het product zoveel mogelijk gelijk blijft en bacteriegroei de minste kans krijgt.

 

De belangrijkste temperaturen op een rij

  • Maximale temperatuur gekoelde opslag +7°C
  • Maximale temperatuur bevroren opslag -18°C
  • Maximale omgevingstemperatuur ongekoelde verkoop +25°C
  • Maximale temperatuur gekoelde bakkerswaar tijdens lokaal vervoer +10°C

 

Lees ook
Startersdag bakkerij in teken van ondernemerschap en vakmanschap

Startersdag bakkerij in teken van ondernemerschap en vakmanschap

NBOV en het Bakery Institute organiseren op 19 oktober 2020 een bijeenkomst voor jonge ambachtelijke bakkerondernemers. Startende ondernemers kunnen deze dag kennis opdoen rondom het starten van eigen zaak of het overnemen van een bedrijf.

“Als je kan springen, spring dan!”

“Als je kan springen, spring dan!”

Ritchie Soekhlal van banketbakkerij Tummers is een van de jonge ondernemers die aan het woord komen in de serie Jong Talent van het Kennemer Business zakennetwerk. “Als je kan springen, spring dan!” Dat is de belangrijkste tip van Ritchie voor jonge mensen die overwegen een eigen bedrijf te starten.

‘Bijzonder om een eigen product te ontwikkelen’

‘Bijzonder om een eigen product te ontwikkelen’

Nanouk Smits (20) rondde haar studie Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland af met een afstudeerstage bij Bakkerij Kees Gutter. Daar ontwikkelde ze een ­nieuwe haverkoek met bijna 50 procent minder suiker. De koek is inmiddels opgenomen in het assortiment van de Noord-Hollandse bakkerij.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...