Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

bakkerij_pixabay

Foto: Pixabay

Het wordt de komende dagen erg warm in Nederland. Dat betekent dat de bakker in de bakkerij maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft tips!

In de bakkerij kan de temperatuur hoog oplopen. Een airco kan hierbij goed helpen, maar er zijn nog veel meer maatregelen die helpen. De gezondheid van uw medewerkers en klanten staat uiteraard voorop, ook de voedselveiligheid van de producten is belangrijk.

1. Pas de bereiding van het deeg aan 
Te warm deeg is niet gemakkelijk te verwerken. Bij brooddeeg kan het nodig zijn de temperatuur van het water te verlagen, waardoor het deeg koeler blijft. Bij koekdeeg blijft het deeg stabiel door de boter koeler te verwerken.

2. Open de oven niet te vaak
Open de oven niet vaker dan noodzakelijk en sluit ook de deur weer zo snel mogelijk, om de warmte zoveel mogelijk in de oven te houden.

3. Let op de koelingen en vriezers
Koelingen en vriezers moeten harder werken bij hogere temperaturen om op de juiste temperatuur te blijven. Houd deuren van koelingen en vriezers zoveel mogelijk dicht en plaats alleen afgekoelde producten in kleine hoeveelheden in de koeling. Controleer de temperatuur van koel- en vriesapparatuur iedere dag en stel deze zo nodig bij. Zet de apparaten niet te vol, zodat ze hun werk goed kunnen doen.

4. Verwerk kleinere hoeveelheden producten
Het is verstandig om in de banketbakkerij kleinere hoeveelheden producten te verwerken. Dit voorkomt dat de temperatuur van grondstoffen en eindproducten oploopt en de kwaliteit ervan achteruitgaat. Plaats bederfelijke producten zo snel mogelijk terug in de koeling, hiermee zorg je dat de temperatuur van het product zoveel mogelijk gelijk blijft en bacteriegroei de minste kans krijgt.

 

De belangrijkste temperaturen op een rij

  • Maximale temperatuur gekoelde opslag +7°C
  • Maximale temperatuur bevroren opslag -18°C
  • Maximale omgevingstemperatuur ongekoelde verkoop +25°C
  • Maximale temperatuur gekoelde bakkerswaar tijdens lokaal vervoer +10°C

 

Lees ook
Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Johan Pater van Amarant Bakkers: ‘Duurzaamheid is de grootste uitdaging’

Johan Pater van Amarant Bakkers: ‘Duurzaamheid is de grootste uitdaging’

Johan Pater is al 42 jaar een bekende naam in het bakkersvak, onder meer als oprichter en eigenaar van Amarant Bakkers. Dit industriële familiebedrijf heeft zes bakkerijen, verspreid over heel Nederland, waar in totaal 450 mensen werken. Johan is ook een van de initiatiefnemers van Het Graanschap, een Nederlands initiatief om brood te bakken van lokaal...

Bakkerij Nollen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Nollen krijgt predicaat Hofleverancier

In 2021 bestaat Bakkerij Nollen 100 jaar. Dit bijzondere jubileum is nu nog mooier geworden nu de bakkerij het predicaat Hofleverancier mag dragen. Burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente overhandigde het predicaat zaterdag 21 november aan eigenaar Vincent Nollen.