Gouden Gard 2023: geen Patisserie, wel Boulangerie

8 september 2023 Michelle de Koning Oscar van der Wijk
In oktober staat voor het eerst Boulangerie op het programma van de Gouden Gard. Helaas kan de Gouden Gard Patisserie door een gebrek aan deelnemers niet doorgaan.

Op dinsdag 10 oktober staat de wedstrijd om de Gouden en Gard en de Talentenprijs weer op het programma. Dit jaar met een primeur: de Gouden Gard Boulangerie. Een mooie ontwikkeling, maar helaas moest de organisatie ook melden dat de Gouden Gard Patisserie vanwege te weinig deelnemers niet door kan gaan. Dré Everstein: “We hadden vier kandidaten, maar helaas meldden twee daarvan zich nu af. Met twee kandidaten kunnen we geen wedstrijd houden.”

Serena van Breukelen reageerde teleurgesteld op het niet doorgaan van de Gouden Gard Patisserie. Op LinkedIn uitte ze haar teleurstelling en riep ze jonge collega’s op om er toch voor te gaan: “Vinden jongeren wedstrijden minder aantrekkelijk vanwege de balans tussen werk en privé? En heeft dit te maken met de druk en stress die bij zulke wedstrijden komen kijken? Ben je iemand die dol is op patisserie en graag beter wil worden? Dan raad ik je aan om mee te doen aan de Gouden Gard volgend jaar!”

Als een ware ambassadeur voor het vak somt ze daarna op wat je ervan opsteekt als je deelneemt. Ook bedankt ze iedereen die haar tot nu toe geholpen heeft. “Het is niet alleen belangrijk om jezelf te verbeteren om wedstrijden te winnen. Soms is het goed om hulp te vragen en mensen om je heen te hebben die je aanmoedigen en helpen om nog beter te worden. Nogmaals bedankt aan iedereen en heel graag tot de volgende keer!”

Drie onderdelen gaan door

Voor de Gouden Gard Boulangerie zijn vier kandidaten voor de titel. Ook de wedstrijden om de Talentenprijs Patisserie (30 inschrijvingen) en Talentenprijs Boulangerie (8 inschrijvingen) kunnen doorgaan. “We gaan ons bezinnen op de Gouden Gard Patisserie. Het is lastig, want dit jaar hebben we ook al onder bedrijven en scholen gevraagd om hun medewerkers en leerlingen te stimuleren mee te doen, en dat heeft niet geholpen”, vertelt Dré Everstein. “Misschien ligt het aan het moment, het zit dit jaar bijvoorbeeld dicht op de Europese Skills waar Damon van de Berg nu voor goud strijdt. En misschien kijkt deze generatie ook anders naar wedstrijden en de investering die dat vergt. Vroeger had je zo’n wedstrijd echt nodig om jezelf op de kaart te zetten, nu kom je online en met sociale media ook al ver. Dat verandert de zaken misschien.” 

Op 10 oktober strijden dus alsnog veel jongeren om mooie prijzen, en de organisatie gaat nadenken over de invulling van de verschillende onderdelen richting 2024. “De wedstrijden zijn altijd in ontwikkeling, we hebben in het verleden marsepeinwerk afgeschat omdat leerlingen dat niet meer op school kregen en hartig maakt inmiddels ook geen deel meer uit van de opdrachten. Vorig jaar hadden we voor het eerst de Talentenprijs Boulangerie, nu de Gouden Gard Boulangerie, zo blijven we in beweging. Nu gaan we opnieuw nadenken en kijken welke aanpassingen wellichtnodig zijn om volgend jaar weer genoeg deelnemers voor de Gouden Gard Patisserie te hebben.”

Altijd op de hoogte blijven?