Gouden Gard 2021 voor Nick Banus

Nick Manus winnaar Gouden Gard
Nick Banus met zijn showstuk Las Vegas. Foto: Oscar van der Wijk

Nick Banus heeft de Gouden Gard 2021 gewonnen. De prijsuitreiking bij het Miele Experience Center in Vianen vormde het slot van een prachtige dag waarop de nodige prijzen werden uitgedeeld.

Naast de strijd om de Gouden Gard streden jonge patissiers in opleiding om de Talentenprijs Patisserie, die werd gewonnen door Rick Bol. Maarten Kasper is de eerste winnaar van de dit jaar geïntroduceerde Talentenprijs Boulangerie.

Nick’s showtafel stond in het teken van het thema Las Vegas. Voor Zilveren Gard-winnaar Milou Jansen vormde de film Ratatouille het uitgangspunt, haar showstuk kreeg diezelfde naam mee. Hiermee bleef zij Bronzen Gard-winnaar Puck Mennen voor, bij wie ‘The Last Frontier’ het thema vormde. Zij won bovendien de Social Media Prijs, vanwege het grootste aantal likes voor haar showstuk op Instagram, Facebook en Twitter.

Talentenprijs
De wedstrijd om de Talentenprijs Patisserie telde veertien deelnemers, nog een wat bescheiden aantal na de coronaperiode, maar de taak voor de jury was hierdoor duidelijk behapbaarder. Zij beoordeelde het desserttaartje van Rick Bol als beste. Het podium werd aangevuld met Jorn Nieuwenhuis en Jiska Lobbert, die als tweede en derde eindigden. Alle ingeleverde desserttaarten waren een genot voor het oog en stonden in het teken van het thema Steampunk (ja, google dat maar even).

Voor de nieuwe wedstrijd Talentenprijs Boulangerie meldden zich drie deelnemers. Maarten Kasper is de eerste winnaar van deze mooie prijs.

Boulangers in de dop kunnen zich nu al aanmelden voor deelname in 2022.

Consumentenprijs
Het vakblad Bakkers in bedrijf reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Rick Bol was ook hier de uitverkorene en wint daarmee ook een interview in het blad (zie pag. 3). Alle winnaars krijgen daarnaast een jaarabonnement op het vakblad aangeboden.

De prijsuitreiking verliep dit jaar in verband met corona wat anders dan normaal, met een beperkt aantal gasten en een online te volgen livestream.

Volledige uitslagen
Gouden Gard
Gouden Gard – Nick Banus
Zilveren Gard – Milou Jansen
Bronzen Gard – Puck Mennen

Talentenprijs
1e plaats – Rick Bol
2e plaats – Jorn Nieuwenhuis
3e plaats – Jiska Lobbert

Social Media Prijs – Puck Mennen

Consumentenprijs – Rick Bol

Meer over
Lees ook
‘Gouden Gard winnen is overweldigend’

‘Gouden Gard winnen is overweldigend’

Nick Banus (22) mag zich de winnaar van de Gouden Gard 2021 noemen. Een grote eer voor de dit jaar afgestudeerde patissier. Maar de focus blijft op de toekomst liggen: nog veel meer leren om uiteindelijk een eigen zaak te openen. “Je moet jezelf blijven uitdagen.”

‘Nooit gedacht dat ik zou winnen’

‘Nooit gedacht dat ik zou winnen’

Rick Bol (19) viel twee keer in de prijzen tijdens de uitreiking van de Gouden Gard 2021. Met zijn desserttaartje sleepte de patissier in opleiding zowel de Talentenprijs als de Consumentenprijs in de wacht. “Ik weet nu waar ik sta en wat ik kan verbeteren.”

Heb jij de jeugd?

Heb jij de jeugd?

Op 12 oktober werd weer gestreden om de Gouden Gard. Vanwege corona vond de wedstrijd in 2020 helaas niet plaats, maar dit jaar waren er weer drie verschillende wedstrijden: de Gouden Gard, de Talentenprijs Patisserie en, voor het eerst, de Talentenprijs Boulangerie.