Gespot: nemen robots de hele bakkerij over?

BreadBot

Op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) presenteert Wilkinson Baking Company de BreadBot. Deze bakkerijrobot mixt de droge en natte ingrediënten, laat het deeg rijzen en vervolgens gaat het brood via een lopende band de oven. Zes minuten later kan de klant een brood pakken. De BreadBot kan 235 broden per dag bakken.

BreadBot

De BreadBot is bedoeld voor kleine supermarkten. Algemeen directeur Randall Wilkinson benadrukt dat met deze machine klanten gegarandeerd vers brood krijgen. "Klanten willen vers, maar in de winkel weten ze niet wanneer een brood gebakken is" zegt hij. Met de BreadBot kunnen ze het brood van deeg tot oven volgen. Ook gaan volgens Wilkinson de productiekosten van brood omlaag. Omdat er geen brood geleverd hoeft te worden kan een supermarkt besparen op de vervoerkosten.

Volgens Wilkinson heeft de BreadBot de omvang van een gemiddelde auto, meer automatiseringstechnologie dan een broodfabriek en liggen de productiekosten lager. De machine bakt nu alleen standaard brood, maar in de toekomst kan de BreadBot ook bijzondere broodsoorten en zelfs franse baguettes bakken. "Er komt een moment dat je een brood kan bestellen op je telefoon - je kan zonnebloempitten toevoegen, minder zout gebruiken, wat dan ook - en het brood na een uur afhalen", besluit Wilkinson.

Toekomst van de bakkerij?

In het AD vraagt Christian Born zich af of dit het einde van de ambachtelijke bakker betekent. Hij denkt dat de BroodBot uiteindelijk niet functioneel is. 235 broden per dag is niet veel en het duurt 6 minuten voor een brood klaar is. "Dat is een langzaam tempo voor een supermarkt. Vooral als je een vergelijking maakt met de bakker, waar er genoeg broden in de schappen liggen. Leuk om te zien, maar of dit de toekomst is? We zullen het zien" aldus Born in het AD.

Bron: Phys.org

Lees ook
Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

Het wordt de komende dagen erg warm in Nederland. Dat betekent dat de bakker in de bakkerij maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft tips!

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten zijn tijdens de coronacrisis meer gaan kopen bij de lokale versspecialist. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat bij slagers de omzet met 36 procent groeide en bij groenteboeren met 40 procent. Voor bakkers was dit 16 procent.

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Je gaat aan de slag als allround broodbakker waarbij je naast alle reguliere werkzaamheden ook ondersteunt in het aansturen van de bakkers. Hierbij...