Gespot: nemen robots de hele bakkerij over?

BreadBot

Op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) presenteert Wilkinson Baking Company de BreadBot. Deze bakkerijrobot mixt de droge en natte ingrediënten, laat het deeg rijzen en vervolgens gaat het brood via een lopende band de oven. Zes minuten later kan de klant een brood pakken. De BreadBot kan 235 broden per dag bakken.

BreadBot

De BreadBot is bedoeld voor kleine supermarkten. Algemeen directeur Randall Wilkinson benadrukt dat met deze machine klanten gegarandeerd vers brood krijgen. "Klanten willen vers, maar in de winkel weten ze niet wanneer een brood gebakken is" zegt hij. Met de BreadBot kunnen ze het brood van deeg tot oven volgen. Ook gaan volgens Wilkinson de productiekosten van brood omlaag. Omdat er geen brood geleverd hoeft te worden kan een supermarkt besparen op de vervoerkosten.

Volgens Wilkinson heeft de BreadBot de omvang van een gemiddelde auto, meer automatiseringstechnologie dan een broodfabriek en liggen de productiekosten lager. De machine bakt nu alleen standaard brood, maar in de toekomst kan de BreadBot ook bijzondere broodsoorten en zelfs franse baguettes bakken. "Er komt een moment dat je een brood kan bestellen op je telefoon - je kan zonnebloempitten toevoegen, minder zout gebruiken, wat dan ook - en het brood na een uur afhalen", besluit Wilkinson.

Toekomst van de bakkerij?

In het AD vraagt Christian Born zich af of dit het einde van de ambachtelijke bakker betekent. Hij denkt dat de BroodBot uiteindelijk niet functioneel is. 235 broden per dag is niet veel en het duurt 6 minuten voor een brood klaar is. "Dat is een langzaam tempo voor een supermarkt. Vooral als je een vergelijking maakt met de bakker, waar er genoeg broden in de schappen liggen. Leuk om te zien, maar of dit de toekomst is? We zullen het zien" aldus Born in het AD.

Bron: Phys.org

Lees ook
De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

Door de populariteit van sociale media is iedere ondernemer één klik verwijderd van zijn doelgroep. Drie versondernemers, een foodblogger en een culinair fotograaf vertellen hoe je met de juiste beelden de aandacht grijpt van de vluchtige consument.

De tijd verstrijken voor een goede staaf

De tijd verstrijken voor een goede staaf

Met de feestdagen voor de deur stijgt de vraag naar banket- en amandelstaven. Ik zou aan een keurmeester willen vragen wat maakt een goede banketstaaf en wat ziet hij niet altijd goed gaan?

Morssink de bakker gaat nieuwe winkel openen

Morssink de bakker gaat nieuwe winkel openen

Richard en Henriëtte Morssink van de gelijknamige bakkerij in Helmond gaan op korte termijn een nieuwe winkel openen. De exacte locatie houden de Helmondse ondernemers nog even geheim, maar het wordt een centrale locatie waar heel Helmond van kan meegenieten.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...