Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

16 maart 2023 Redactie Food

Foto: Albert Heijn

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.

Samen met Borgesius, één van de vaste bakkerijen, maakt Albert Heijn het vanaf nu mogelijk om papieren broodclips te gebruiken bij broodzakken die automatisch dichtgemaakt worden. Na een periode van testen zijn de papieren clips er klaar voor: ze zijn stevig genoeg voor de machine en de verkoop- of houdbaarheidsdatum kan erop geprint worden. 

De bekende plastic broodclipjes kunnen niet gerecycled worden omdat ze te klein zijn voor de sorteermachines die voor plastic afval worden gebruikt, legt Henk van Harn, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn uit. Jaarlijks worden er 125 miljoen clipjes bij de supermarktketen gebruikt. “De overgang naar papier is een mooie invulling van onze missie 'Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.”

Papieren clips bij Bakker van Maanen

Albert Heijn is niet de eerste die begint met papieren sluitclips. Bakkerij Van Maanen, die ruim zestig filialen in Nederland heeft, heeft sinds kort zowel kartonnen als plastic clipjes in de winkel, zodat klanten zelf kunnen kiezen. "We zien ook dat mensen het plastic clipje mee terug naar de winkel nemen, zodat het om een nieuw brood kan", zegt een woordvoerder van de bakkerij op Nu.nl.

Plastic vervangen in de zomer

Deze week liggen bij Albert Heijn de eerste broden met een papieren clip in de winkels. De komende maanden komen daar steeds meer producten bij. In de zomer moeten alle vierkante, plastic clips vervangen zijn door papier.

Bron: Albert Heijn en Nu.nl

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?