Gespot: nemen robots de hele bakkerij over?

BreadBot

Op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) presenteert Wilkinson Baking Company de BreadBot. Deze bakkerijrobot mixt de droge en natte ingrediënten, laat het deeg rijzen en vervolgens gaat het brood via een lopende band de oven. Zes minuten later kan de klant een brood pakken. De BreadBot kan 235 broden per dag bakken.

BreadBot

De BreadBot is bedoeld voor kleine supermarkten. Algemeen directeur Randall Wilkinson benadrukt dat met deze machine klanten gegarandeerd vers brood krijgen. "Klanten willen vers, maar in de winkel weten ze niet wanneer een brood gebakken is" zegt hij. Met de BreadBot kunnen ze het brood van deeg tot oven volgen. Ook gaan volgens Wilkinson de productiekosten van brood omlaag. Omdat er geen brood geleverd hoeft te worden kan een supermarkt besparen op de vervoerkosten.

Volgens Wilkinson heeft de BreadBot de omvang van een gemiddelde auto, meer automatiseringstechnologie dan een broodfabriek en liggen de productiekosten lager. De machine bakt nu alleen standaard brood, maar in de toekomst kan de BreadBot ook bijzondere broodsoorten en zelfs franse baguettes bakken. "Er komt een moment dat je een brood kan bestellen op je telefoon - je kan zonnebloempitten toevoegen, minder zout gebruiken, wat dan ook - en het brood na een uur afhalen", besluit Wilkinson.

Toekomst van de bakkerij?

In het AD vraagt Christian Born zich af of dit het einde van de ambachtelijke bakker betekent. Hij denkt dat de BroodBot uiteindelijk niet functioneel is. 235 broden per dag is niet veel en het duurt 6 minuten voor een brood klaar is. "Dat is een langzaam tempo voor een supermarkt. Vooral als je een vergelijking maakt met de bakker, waar er genoeg broden in de schappen liggen. Leuk om te zien, maar of dit de toekomst is? We zullen het zien" aldus Born in het AD.

Bron: Phys.org

Lees ook
Aantal bedrijven in bakkerijbranche toegenomen

Aantal bedrijven in bakkerijbranche toegenomen

Marktdata bracht vandaag, 12 november, het Marketingrapport Bakkerijbranche 2019 naar buiten, een actueel overzicht van de bakkersbranche. Volgens het rapport is het aantal bakkerijen en vestigingen de afgelopen vijf jaar toegenomen. Met name het aantal kleine bedrijven is toegenomen.

The Real Baker voert de productie flink op na ingrijpende verbouwing

The Real Baker voert de productie flink op na ingrijpende verbouwing

Op 4 oktober vierde The Real Baker het vijfjarig bestaan en de verhuizing naar een nieuw pand in Veenendaal. In vijf maanden tijd werd de aanstaande bakkerij volledig verbouwd en voorzien van ultramoderne en op maat gemaakte machines. Het resultaat: “We produceren veel efficiënter, zonder de ambachtelijke kwaliteit te verliezen.”

Hefe van Haag houdt succesvolle dertigste Rhein-Back Schau

Hefe van Haag houdt succesvolle dertigste Rhein-Back Schau

Naast productinnovaties en trends in de brood- en banketbakkerij, stonden er tijdens de dertigste Rhein-Back Schau toekomstige productie- en verkoopconcepten centraal. Hierbij zijn volgens organisator Hefe van Haag vooral hygiëne, koffieconcepten en filiaalvorming belangrijk, evenals CO₂-neutrale verpakkingen en online verkoop.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...