Op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) presenteert Wilkinson Baking Company de BreadBot. Deze bakkerijrobot mixt de droge en natte ingrediënten, laat het deeg rijzen en vervolgens gaat het brood via een lopende band de oven. Zes minuten later kan de klant een brood pakken. De BreadBot kan 235 broden per dag bakken.

BreadBot

De BreadBot is bedoeld voor kleine supermarkten. Algemeen directeur Randall Wilkinson benadrukt dat met deze machine klanten gegarandeerd vers brood krijgen. "Klanten willen vers, maar in de winkel weten ze niet wanneer een brood gebakken is" zegt hij. Met de BreadBot kunnen ze het brood van deeg tot oven volgen. Ook gaan volgens Wilkinson de productiekosten van brood omlaag. Omdat er geen brood geleverd hoeft te worden kan een supermarkt besparen op de vervoerkosten.

Volgens Wilkinson heeft de BreadBot de omvang van een gemiddelde auto, meer automatiseringstechnologie dan een broodfabriek en liggen de productiekosten lager. De machine bakt nu alleen standaard brood, maar in de toekomst kan de BreadBot ook bijzondere broodsoorten en zelfs franse baguettes bakken. "Er komt een moment dat je een brood kan bestellen op je telefoon - je kan zonnebloempitten toevoegen, minder zout gebruiken, wat dan ook - en het brood na een uur afhalen", besluit Wilkinson.

Toekomst van de bakkerij?

In het AD vraagt Christian Born zich af of dit het einde van de ambachtelijke bakker betekent. Hij denkt dat de BroodBot uiteindelijk niet functioneel is. 235 broden per dag is niet veel en het duurt 6 minuten voor een brood klaar is. "Dat is een langzaam tempo voor een supermarkt. Vooral als je een vergelijking maakt met de bakker, waar er genoeg broden in de schappen liggen. Leuk om te zien, maar of dit de toekomst is? We zullen het zien" aldus Born in het AD.

Bron: Phys.org

Altijd op de hoogte blijven?