Gelderse bakkers zoeken naar oplossingen voor broodverspilling

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Foto: Koos Groenewold

Gelderse bakkers en supermarktondernemers gaan op zoek naar oplossingen om (brood)verspilling te voorkomen. De ideeën worden meteen getest op de werkvloer. Het project is gestart door Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en provincie Gelderland. De resultaten wil de stichting delen met alle 

Bakker Wiltink (Doetinchem), Bakkerij Fuite (Apeldoorn), Bakker Piet (Elspeet), Wereldbakker Wijnand (Laren), Bakkerij Schuld (Oldebroek/Elburg), Bakker Hilvers (Arnhem) en Bakkerij Tom van Otterloo (Arnhem/De Steeg) doen mee aan het project. In een eerste sessie vertelden ze elkaar wat ze al doen op het geboed van voedselverspilling en dachten na over hoe ze klanten kunnen helpen om minder brood te verspillen. De ideeën worden uitgewerkt en in een volgend stadium getest in de winkels, meldt Samen Tegen Voedselverspilling op de website.

De deelnemende supermarkten doen hetzelfde. Een van de ideeën is de verkoop van vers ingevroren brood. Dit gebeurt momenteel in de Jumbo Wageningen. Hiermee reduceert de supermarkt de groot brood retouren met 66 procent.

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten. Naast dit project start Stichting Samen Tegen Voedselverspilling een pilot met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Wageningen University & Research om de reststromen in de industriële bakkerijsector te monitoren. Ook komt er deze zomer een landelijke mediacampagne rondom brood. 

Bron: Samen tegen voedselverspilling

Dossiers
Lees ook
'We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten'

'We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten'

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Vandaag het laatste deel met de EverBake...

Kansen door corona

Kansen door corona

Kansen door corona is een tegendraads boek dat de positieve effecten van de coronacrisis behandelt. Met dit boek brengen Tom Sleeuwaert en Jan Anton Brouwer hulde aan de creativiteit die de coronacrisis aangewakkerd heeft.

'We willen onze machines energiezuiniger maken'

'We willen onze machines energiezuiniger maken'

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Vandaag het tweede deel met Divardy.