Gelderse bakkers zoeken naar oplossingen voor broodverspilling

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Foto: Koos Groenewold

Gelderse bakkers en supermarktondernemers gaan op zoek naar oplossingen om (brood)verspilling te voorkomen. De ideeën worden meteen getest op de werkvloer. Het project is gestart door Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en provincie Gelderland. De resultaten wil de stichting delen met alle 

Bakker Wiltink (Doetinchem), Bakkerij Fuite (Apeldoorn), Bakker Piet (Elspeet), Wereldbakker Wijnand (Laren), Bakkerij Schuld (Oldebroek/Elburg), Bakker Hilvers (Arnhem) en Bakkerij Tom van Otterloo (Arnhem/De Steeg) doen mee aan het project. In een eerste sessie vertelden ze elkaar wat ze al doen op het geboed van voedselverspilling en dachten na over hoe ze klanten kunnen helpen om minder brood te verspillen. De ideeën worden uitgewerkt en in een volgend stadium getest in de winkels, meldt Samen Tegen Voedselverspilling op de website.

De deelnemende supermarkten doen hetzelfde. Een van de ideeën is de verkoop van vers ingevroren brood. Dit gebeurt momenteel in de Jumbo Wageningen. Hiermee reduceert de supermarkt de groot brood retouren met 66 procent.

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten. Naast dit project start Stichting Samen Tegen Voedselverspilling een pilot met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Wageningen University & Research om de reststromen in de industriële bakkerijsector te monitoren. Ook komt er deze zomer een landelijke mediacampagne rondom brood. 

Bron: Samen tegen voedselverspilling

Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?