Friese bakker verpakt oranjekoek in een houten kist

oranjekoek

Nico & Aeltsje de Groot, de Echte Bakker in Stiens, zetten een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid. Ze verpakken hun oranjekoek in een houten kistje. Dat meldt het Fries Dagblad.

De bakker is al langere tijd bezig met duurzaamheid. Zo sloten ze zich aan bij het anti-voedselverspillingsinitiatief Too Good To Go. In april 2019 verscheen hierover een artikel in de Volkskrant. Hierin vertelde Aeltsje hoe ze bezig zijn met duurzaamheid. "‘Het liefst zou ik nog minder verspillen" zei ze. "Dat plastic in de winkel kan ook best wat minder, daarom leggen we de broden ook zonder plastic neer." Ook verwees ze naar de oranjekoekkistjes die ze zo'n 50 jaar geleden gebruikten voor het verpakken van deze Friese lekkernij.  ‘Het lijkt me geweldig om weer zo’n stapel houten kisten te hebben’ zei Aeltsje in de Volkskrant

Dit artikel werd gelezen door de Amersfoortse kunstenares Evelien van Essen en zij nam contact op met de bakkerij. Zij maakte negentien oranjekoekkistjes van verschillende soorten hout en in twee maten. "Onderin zit een gaatje, zodat je de koeken goed uit het kistje kunt krijgen", vertelt Aeltsje aan het Fries Dagblad. "Ieder kistje heeft een ‘paspoort’ waarin de houtsoort en de gedachte achter het kistje staan. Evelien heeft het allemaal ontzettend leuk uitgedacht."

Vanaf volgende week kunnen klanten de kistjes kopen of lenen tegen statiegeld. De oranjekoek is volgens de bakker een week houdbaar in kistje buiten de koelkast. Het eerste kistje wordt deze week geveild in de winkel. Klanten kunnen hier nog tot 24 augustus op bieden. De opbrengst gaat naar het goede doel, Bake for Life. 

Lees ook
Meer losse verkoop van verse producten remt voedselverspilling

Meer losse verkoop van verse producten remt voedselverspilling

Producent en retailer kunnen voedselverspilling door consumenten voorkomen. Dat zegt het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) met zoveel woorden in een recent rapport over voedselverspilling thuis.

KWID nut of noodzaak?

KWID nut of noodzaak?

Wanneer en waarom moet ik het percentage van ingrediënten op de verpakking van producten vermelden? Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord.

Workshop bonbons verpakken bij Beko

Workshop bonbons verpakken bij Beko

Hoe pak je een bonbondoosje netjes in? Hierover gaf Beko Verpakkingen dit voorjaar een speciale workshop. Vanwege het succes en de enthousiaste reacties van de deelnemers organiseert Beko dit najaar deze workshop nog eens vier keer.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...