Nico & Aeltsje de Groot, de Echte Bakker in Stiens, zetten een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid. Ze verpakken hun oranjekoek in een houten kistje. Dat meldt het Fries Dagblad.

De bakker is al langere tijd bezig met duurzaamheid. Zo sloten ze zich aan bij het anti-voedselverspillingsinitiatief Too Good To Go. In april 2019 verscheen hierover een artikel in de Volkskrant. Hierin vertelde Aeltsje hoe ze bezig zijn met duurzaamheid. "‘Het liefst zou ik nog minder verspillen" zei ze. "Dat plastic in de winkel kan ook best wat minder, daarom leggen we de broden ook zonder plastic neer." Ook verwees ze naar de oranjekoekkistjes die ze zo'n 50 jaar geleden gebruikten voor het verpakken van deze Friese lekkernij.  ‘Het lijkt me geweldig om weer zo’n stapel houten kisten te hebben’ zei Aeltsje in de Volkskrant

Dit artikel werd gelezen door de Amersfoortse kunstenares Evelien van Essen en zij nam contact op met de bakkerij. Zij maakte negentien oranjekoekkistjes van verschillende soorten hout en in twee maten. "Onderin zit een gaatje, zodat je de koeken goed uit het kistje kunt krijgen", vertelt Aeltsje aan het Fries Dagblad. "Ieder kistje heeft een ‘paspoort’ waarin de houtsoort en de gedachte achter het kistje staan. Evelien heeft het allemaal ontzettend leuk uitgedacht."

Vanaf volgende week kunnen klanten de kistjes kopen of lenen tegen statiegeld. De oranjekoek is volgens de bakker een week houdbaar in kistje buiten de koelkast. Het eerste kistje wordt deze week geveild in de winkel. Klanten kunnen hier nog tot 24 augustus op bieden. De opbrengst gaat naar het goede doel, Bake for Life. 

Altijd op de hoogte blijven?