Brancheorganisaties vinden regels voor Single Use Plastics 'te complex'

12 juni 2023 Redactie Food

Vanaf 1 juli geldt er een aanscherping van de regels voor Single Use Plastics (SUP). De brancheorganisaties voor onder andere bakkers, slagers en visspecialisten vinden de regeling “te complex, onduidelijk en niet werkbaar voor het ambachtelijk mkb-bedrijf”. De organisaties sturen daarom een brandbrief naar staatssecretaris Vivianne Heijnen.

De overheid wil het gebruik van plastic verder beperken en zwerfafval verminderen. Daarom scherpen ze de regels Single Use Plastics (SUP) vanaf 1 juli verder aan. Ondernemers mogen  vanaf die datum geen plastic wegwerpbekers en -bakjes gratis weggeven en moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Single Use Plastics

Brancheorganisaties Vakcentrum (foodspecialiteiten), NBOV (bakkers), VNV (visspecialisten), KNS (slagers) en AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland) vinden de regels voor Single Use Plastics onduidelijk. Of een plastic verpakking een SUP is hangt nu van de volgende zaken af. 

  • Heeft het product een verdere bereiding nodig?
  • Zit het product al in de verpakking of wordt het ter plekke ingeschept?
  • Is voor minder dan twee personen of voor meer?
  • Wat is het type verpakking? Een zakje of een bakje?
  • Waar consumeer je het product?

Te complex

Veel te onduidelijk volgens de brancheorganisaties. “Afhankelijk van de uitkomst moet er betaald worden voor de verpakking door de klant en een alternatief worden aangeboden”, schrijft KNS op de website. “Deze complexiteit is redelijkerwijs niet aan een ambachtelijke ondernemer voor te leggen. Laat staan de slager dat een verkoopmedewerker of de consument uit kan leggen.”

Brandbrief

Daarom hebben de organisaties een brandbrief neergelegd bij Vivianne Heijen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat. Ze verzoeken de staatssecretaris om het toezicht uit te stellen tot er een praktische oplossing is. Ook nodigen ze minister uit om een ondernemer zoals de bakker, slager of visspecialist te bezoeken om de uitwerking van de regeling in de praktijk te aanschouwen.

Advies aan ondernemers

De brancheorganisaties adviseren ondernemers zich wel voor te bereiden op de nieuwe regels. Verpakkingen waarvan duidelijk is dat ze een SUP zijn, zoals drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen voor direct te consumeren producten moeten vanaf 1 juli in rekening gebracht worden aan de klant. De ondernemer bepaalt zelf welk bedrag ze hiervoor rekenen. Er zijn wel richtbedragen, zo geldt een richtbedrag van €0,25 voor een drinkbeker.
De prijs moet de ondernemer apart op de bon vermelden. “Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als 'plastic product' of meer specifiek als 'plastic beker' en 'plastic bakje'. Daarnaast moet je klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Denk hierbij aan bekers of bakjes die klanten later weer terug kunnen brengen of het accepteren van eigen meegenomen bekers of bakjes (bring your own).”

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?