Friese bakker verpakt oranjekoek in een houten kist

oranjekoek

Nico & Aeltsje de Groot, de Echte Bakker in Stiens, zetten een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid. Ze verpakken hun oranjekoek in een houten kistje. Dat meldt het Fries Dagblad.

De bakker is al langere tijd bezig met duurzaamheid. Zo sloten ze zich aan bij het anti-voedselverspillingsinitiatief Too Good To Go. In april 2019 verscheen hierover een artikel in de Volkskrant. Hierin vertelde Aeltsje hoe ze bezig zijn met duurzaamheid. "‘Het liefst zou ik nog minder verspillen" zei ze. "Dat plastic in de winkel kan ook best wat minder, daarom leggen we de broden ook zonder plastic neer." Ook verwees ze naar de oranjekoekkistjes die ze zo'n 50 jaar geleden gebruikten voor het verpakken van deze Friese lekkernij.  ‘Het lijkt me geweldig om weer zo’n stapel houten kisten te hebben’ zei Aeltsje in de Volkskrant

Dit artikel werd gelezen door de Amersfoortse kunstenares Evelien van Essen en zij nam contact op met de bakkerij. Zij maakte negentien oranjekoekkistjes van verschillende soorten hout en in twee maten. "Onderin zit een gaatje, zodat je de koeken goed uit het kistje kunt krijgen", vertelt Aeltsje aan het Fries Dagblad. "Ieder kistje heeft een ‘paspoort’ waarin de houtsoort en de gedachte achter het kistje staan. Evelien heeft het allemaal ontzettend leuk uitgedacht."

Vanaf volgende week kunnen klanten de kistjes kopen of lenen tegen statiegeld. De oranjekoek is volgens de bakker een week houdbaar in kistje buiten de koelkast. Het eerste kistje wordt deze week geveild in de winkel. Klanten kunnen hier nog tot 24 augustus op bieden. De opbrengst gaat naar het goede doel, Bake for Life. 

Lees ook
De GK-doosjes van Beko Verpakkingen

De GK-doosjes van Beko Verpakkingen

De GK-doosjes van Beko Verpakkingen zijn nu verkrijgbaar in nog meer hoogglans kleuren, zowel het schuifdeksel als het inlegkarton. De doosjes zijn niet alleen geschikt voor ambachtelijke chocoladeletters, maar ook voor andere chocolade producten. De verpakkingen kunnen gebruikt worden voor de feestdagen, maar ook voor andere gelegenheden. GK-doosjes...

Gevestigde trends

Gevestigde trends

Terug naar tradities! De vraag naar gefermenteerde producten of producten gemaakt van zuurdesem blijft stijgen. De consument verwacht wel dat er een moderne draai aan wordt gegeven. Consumenten zijn dol op een goed verhaal achter een product. Er is grote belangstelling voor de herkomst van ingrediënten en voor het productieproces. Ook hoort men graag...

‘We kunnen nu bijna heel Friesland verwennen’

‘We kunnen nu bijna heel Friesland verwennen’

Romke en Jantina van der Meulen zijn al twaalf jaar eigenaar van Banketbakkerij Schaafsma in Franeker. Vanaf 1 juli 2018 komt daar een uitdaging bij. Dan zijn zij de nieuwe eigenaren van de bekende banketbakkerij De Korenbloem te Sneek. “Na twaalf jaar eigenaar van Schaafsma Patisserie te zijn, en de afgelopen jaren een kijkje in de keuken te...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...