Franse bakkerijsector werkt aan minder zout in brood

15 augustus 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Oscar van der Wijk

In maart 2022 tekenden de Franse ministeries van Voedsel en Volksgezondheid en alle spelers in de Franse bakkerijsector een vrijwillige collectieve overeenkomst om het zoutgehalte in brood te verlagen. Inmiddels is het zoutgehalte in traditioneel brood, zoals stokbrood, gedaald met 20 procent ten opzichte van 2015. Deze resultaten wil Frankrijk uitbreiden naar alle broodsoorten. 

De bakkerijsector in Frankrijk werkt samen aan een geleidelijke vermindering van het maximale zoutgehalte in alle broodcategorieën. De doelstelling voor juli 2022 was 1,5 gram zout per 100 gram traditioneel brood. Het Observatoire de l’alimentation toonde onlangs aan dat 82,5 procent van de geanalyseerde broden aan deze verplichting voldeed. Het gemiddelde zoutgehalte ligt nu op 1,34 gram zout per 100 gram brood.

De ondertekenaars van de overeenkomst willen tegen oktober 2023 de volgende tussentijdse doelstellingen behalen. Dat houdt in: 1,4 gram/ per 100 gram traditioneel brood, 1,3 gram per 100 gram volkoren- of meergranenbrood en 1,2 gram per 100 gram pain de mie (sandwichbrood).

Deze overeenkomst van de bakkerijsector is onderdeel van het voedingsbeleid van de Franse overheid, dat erop is gericht om een gezond en milieuvriendelijk dieet te bevorderen. Frankrijk heeft als doel om tegen 2025 de algehele zoutconsumptie met 30 procent te verminderen.

Bron: Agroberichten Buitenland

Altijd op de hoogte blijven?