Via de gezamenlijke campagne #laathetonsblijvenmaken luiden 17 energie-intensieve branches de noodklok en roepen zij de politiek op om op korte termijn hun ondernemers tijdelijk tegemoet te komen. Vanuit de bakkerij doen zowel NVB als NBOV als VBZ mee aan deze campagne.
Een groot deel van de bedrijven in deze branches komt door de extreem gestegen energieprijzen ernstig in de financiële problemen en moet de productie afschalen of staken. De brancheorganisaties vragen de politiek om ondernemers tegemoet te komen om hen perspectief te bieden en te ondersteunen bij verdere verduurzaming. “Want die verduurzaming is op langere termijn de enige weg om energie-onafhankelijk te worden van Poetin én om onze bedrijven weer energiek te krijgen.”
Veel ondernemers kunnen de prijzen niet, of maar beperkt, doorberekenen. Ze willen de consument bijvoorbeeld niet (verder) duperen en wegjagen. Daarnaast worden de prijzen van hun producten vaak door anderen of op de internationale markt bepaald. De getroffen bedrijven teren hierdoor enorm in op hun marges en reserves. Sommigen stoppen hun activiteiten zelfs al noodgedwongen. Anderen kunnen momenteel bijna geen nieuw energiecontract krijgen en raken zo van de regen in de drup.
Andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben al extra compensatiemaatregelen getroffen. “Hierdoor ontstaat voor veel Nederlandse ondernemers een ongelijk speelveld. Ook ontbreken bij veel bedrijven in Nederland momenteel de middelen om de komende periode te overbruggen (liquiditeit) en wordt verduurzamen extra bemoeilijkt”, aldus de campagne.
Industriële bakker Astrid Schelleman vertelt: “Wij leveren voornamelijk aan de retail en kunnen deze hoge kosten, niet of zeker niet tíjdig, doorberekenen. Retailers accepteren dat simpelweg niet en dit is zeer schadelijk voor kleine fabrikanten. Als kleine fabrikant moeten wij dus volledig interen op onze bruto marge. Zo wordt het een enorme uitdaging om überhaupt nog break-even te kunnen draaien. Daarnaast zorgt de voortdurende stijging van de energieprijzen met achterblijvende omzetten voor een enorm werkkapitaalprobleem in de branche.” Lees het interview met Astrid hier.