Echte Bakkersgilde: norm nog nooit zo hoog

30 juni 2016

WAGENINGEN – Een 7,49: dat cijfer scoren de leden van het Echte Bakkersgilde gemiddeld. De norm lag nog nooit zo hoog als in 2015, zo blijkt uit het Jaarverslag. Het hoge cijfer wordt gehaald door de focus op kwaliteit, via workshops en masterclasses, denk het Gilde, dat 2015 afsloot met een kleine winst van bijna 13.000 euro.

Aantal leden

Slechts één lid haalde de norm van 7,2 niet. Verder zegden drie bakkerijen het lidmaatschap in 2015 op en werd er één bakkerij verkocht. De nieuwe ondernemer ging echter verder onder de Echte Bakkers-vlag. In 2015 is één nieuwe bakkerij toegetreden. Het Echte Bakkersgilde telt nu - juli 2016 - 172 Echte Bakkers met 192 winkels/filialen.

Scherp op kosten

Financieel gezien boert het Gilde naar behoren. De bescheiden winst toont dat aan. Het resultaat is onder meer behaald door op het Gilde-kantoor in Wageningen scherp op de kosten te letten. Verder wil de post personeelskosten lager uit doordat er (vooralsnog) geen opvolger is benoemd van oud-GildeMeester Chris Scholten.

Kwaliteit

Nog meer dan in 2014, lag de focus bij het Echte Bakkersgilde in 2015 op kwaliteit en ‘van elkaar leren’. Zo werden 13 masterclasses gegeven, vier workshops en drie bedrijfsbezoeken. Daarnaast organiseert het Gilde steevast een Nieuwjaarsbijeenkomst, een Voor- en een Najaarsbijeenkomst en vier Feestdagen Competities.

Lat steeds hoger

De Gouden Schieter voor beste Echte Bakker en Beste Kwaliteit ging voor de negende keer naar Thijs Koolen uit Ell die voor het eerst de grens van 8,0 gemiddeld doorbreekt. “Samen leggen we de lat steeds hoger”, verwoordt het bestuur deze tendens. ‘Was men in 2002 met een 7,5 gemiddeld al bijna winnaar van de Gouden Schieter, dan is dat anno 2016 goed voor een gemiddelde score.”

Lokale reclame

Het Gilde merkt verder dat de leden steeds meer neigen naar eigen, lokale reclame. In totaal gaat het om 667 orders door 147 unieke bakkerijen. Dat bracht 43.000 euro in het Gilde-laatje waarmee de personeelskosten deels zijn gedekt. Ook de interesse in de Keurmerklijn om zich te onderscheiden, neemt toe. Na Brood&Ko passen nu ook Haafs en Bakker Meen deze lijn toe. Meer bakkers overwogen de overstap maar na intensieve gesprekken blijkt dat een totale overstap op de Keurmerklijn niet altijd de beste is.

Meester

Trots is het Echte Bakkersgilde dat het sinds 2015 een Meester Boulanger in de gelederen heeft: Wilfred Haafs haalde de felbegeerde titel.

Altijd op de hoogte blijven?