Echte Bakkersgilde: norm nog nooit zo hoog

Echte BakkersgildeEchte Bakkersgilde

WAGENINGEN – Een 7,49: dat cijfer scoren de leden van het Echte Bakkersgilde gemiddeld. De norm lag nog nooit zo hoog als in 2015, zo blijkt uit het Jaarverslag. Het hoge cijfer wordt gehaald door de focus op kwaliteit, via workshops en masterclasses, denk het Gilde, dat 2015 afsloot met een kleine winst van bijna 13.000 euro.

Aantal leden

Slechts één lid haalde de norm van 7,2 niet. Verder zegden drie bakkerijen het lidmaatschap in 2015 op en werd er één bakkerij verkocht. De nieuwe ondernemer ging echter verder onder de Echte Bakkers-vlag. In 2015 is één nieuwe bakkerij toegetreden. Het Echte Bakkersgilde telt nu - juli 2016 - 172 Echte Bakkers met 192 winkels/filialen.

Scherp op kosten

Financieel gezien boert het Gilde naar behoren. De bescheiden winst toont dat aan. Het resultaat is onder meer behaald door op het Gilde-kantoor in Wageningen scherp op de kosten te letten. Verder wil de post personeelskosten lager uit doordat er (vooralsnog) geen opvolger is benoemd van oud-GildeMeester Chris Scholten.

Kwaliteit

Nog meer dan in 2014, lag de focus bij het Echte Bakkersgilde in 2015 op kwaliteit en ‘van elkaar leren’. Zo werden 13 masterclasses gegeven, vier workshops en drie bedrijfsbezoeken. Daarnaast organiseert het Gilde steevast een Nieuwjaarsbijeenkomst, een Voor- en een Najaarsbijeenkomst en vier Feestdagen Competities.

Lat steeds hoger

De Gouden Schieter voor beste Echte Bakker en Beste Kwaliteit ging voor de negende keer naar Thijs Koolen uit Ell die voor het eerst de grens van 8,0 gemiddeld doorbreekt. “Samen leggen we de lat steeds hoger”, verwoordt het bestuur deze tendens. ‘Was men in 2002 met een 7,5 gemiddeld al bijna winnaar van de Gouden Schieter, dan is dat anno 2016 goed voor een gemiddelde score.”

Lokale reclame

Het Gilde merkt verder dat de leden steeds meer neigen naar eigen, lokale reclame. In totaal gaat het om 667 orders door 147 unieke bakkerijen. Dat bracht 43.000 euro in het Gilde-laatje waarmee de personeelskosten deels zijn gedekt. Ook de interesse in de Keurmerklijn om zich te onderscheiden, neemt toe. Na Brood&Ko passen nu ook Haafs en Bakker Meen deze lijn toe. Meer bakkers overwogen de overstap maar na intensieve gesprekken blijkt dat een totale overstap op de Keurmerklijn niet altijd de beste is.

Meester

Trots is het Echte Bakkersgilde dat het sinds 2015 een Meester Boulanger in de gelederen heeft: Wilfred Haafs haalde de felbegeerde titel.

Lees ook
Finale Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 gaat niet door

Finale Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 gaat niet door

Vanwege de coronacrisis gaat de finale van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje niet door. Dat maakt de Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje bekend.

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Bakker Gerard Hardeman van biologische bakkerij Gerard en Suus zoekt naar een goede methode om meer zuurstof toe te voegen aan leidingwater. In zijn ervaring zorgt het gebruik van zuurstofrijk water bij het brood bakken voor beter deeg en smaakvol brood. Wie experimenteert met hem mee?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...