Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

Docenten IJscentrum

Foto's: IJscentrum

De docentendag op het IJscentrum, dinsdag 16 juni, stond in het teken van vernieuwing. Met ingang van het nieuwe cursusjaar neemt Hidde de Brabander het stokje over van manager Jacques Vos, die met pensioen gaat. Hij nam de docenten mee in zijn visie voor het IJscentrum. Verder maakte het team kennis met een nieuw, maar bekend gezicht Bas van Haaren. Hij zal onder andere lessen verzorgen tijdens de cursus IJsbereider.

De machines draaien alweer een tijdje in het IJscentrum, na een tijdelijke stop door coronamaatregelen. De cursisten staan te springen om zich het vak van ijsbereider eigen te maken. Daarom staat er tot december maar liefst vier keer de basiscursus IJsbereider op het programma. De eerste lichting start op 31 augustus.

Met Meester-Patissier Hidde de Brabander aan het roer gaan er niet zozeer zaken veranderen, laat hij het team weten. “Wel willen we vernieuwen. Het aanbod verder uitbreiden en specialisatiecursussen gaan aanbieden.” De docentendag bood een goede gelegenheid om over de inhoud van potentiële cursussen te sparren, die passen binnen het toch al brede aanbod voor de ijsbereider. “Naast de ijsbereider in spe, willen we ook meer gaan bieden aan de ervaren specialisten. Verder zien wij veel kansen in korte trainingen, toegespitst op huidige trends.”

Geen one  man show

De Brabander geeft te kennen dat hij zijn functie als manager vooral als een administratief iets ziet. “Het is geen one man show; we doen het samen. Ik werk niet graag met hiërarchie. Iemand uit het team heeft net zoveel in te brengen als ik. Door met zijn allen die open houding aan te nemen, kunnen juist nieuwe dingen ontstaan. Daarbij is het belangrijk om kennis en kunde te delen, zodat je deze kennis spreidt over het docententeam. En niet bepaalde specialismes bij één persoon komen te liggen.”

Bas van Haaren verrijkt docententeam

Bas van Haaren

Het docententeam bestaat met ingang van het nieuwe cursusjaar uit zeven personen. Nieuw bij de club is Bas van Haaren. Als freelance ijsconsultant wordt hij door ijssalons van over de hele wereld ingehuurd om bijvoorbeeld te helpen bij de opstart of het opstellen van recepturen. “Doordat ik ijssalons in onder meer Kopenhagen en Madrid, maar ook Hanoi en Toronto heb bijgestaan, heb ik een behoorlijke kennis van grondstoffen opgebouwd. Op elke locatie heb je te maken met verschillende kwaliteiten van grondstoffen, maar ook met compleet andere ingrediënten. Die uitdaging vind ik geweldig. Daarnaast is het altijd belangrijk om te kijken naar wat de markt wil. Zo zijn ze in de Caraïben dol op zoet, terwijl je in Azië de zoetkracht flink mag reduceren.”

Deze kennis neemt Van Haaren mee naar het IJscentrum, waar hij in eerste instantie wordt aangesteld als docent bij de cursus IJsbereider. “Ook in Nederland en België heb je te maken met alleen al een hele variëteit in melk en melkpoeders. Die verschillen leg ik de cursisten graag uit.” In een later stadium zal Van Haaren zich ook bezighouden met specifieke dagtrainingen, waar hij met cursisten de diepte in gaat.

Van Haaren kijkt er enorm naar uit om met zijn nieuwe collega’s aan de slag te gaan. “Hidde heeft grootse ideeën, daar kan ik me wel in vinden. De docentendag bood een goede basis om samen te werken.”

Dossiers
Lees ook
‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder...

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Cursus vegan ijs bij IJscentrum

Plantaardig eten raakt steeds meer in trek. Daar wil je als ijsbereider natuurlijk graag op inspelen. Docent Bas van Haaren beantwoordt al je vragen over dit onderwerp tijdens de dagcursus Vegan IJs op het IJscentrum in Vlaardingen.

Let's get social tijdens Ice This Day

Let's get social tijdens Ice This Day

Dinsdag 15 september is het weer tijd voor Ice This Day, de jaarlijkse kennisdag van het Ambachtelijk IJscentrum. Uiteraard worden alle geldende RIVM-richtlijnen in acht genomen bij de organisatie van het evenement.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....