Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

Docenten IJscentrum

Foto's: IJscentrum

De docentendag op het IJscentrum, dinsdag 16 juni, stond in het teken van vernieuwing. Met ingang van het nieuwe cursusjaar neemt Hidde de Brabander het stokje over van manager Jacques Vos, die met pensioen gaat. Hij nam de docenten mee in zijn visie voor het IJscentrum. Verder maakte het team kennis met een nieuw, maar bekend gezicht Bas van Haaren. Hij zal onder andere lessen verzorgen tijdens de cursus IJsbereider.

De machines draaien alweer een tijdje in het IJscentrum, na een tijdelijke stop door coronamaatregelen. De cursisten staan te springen om zich het vak van ijsbereider eigen te maken. Daarom staat er tot december maar liefst vier keer de basiscursus IJsbereider op het programma. De eerste lichting start op 31 augustus.

Met Meester-Patissier Hidde de Brabander aan het roer gaan er niet zozeer zaken veranderen, laat hij het team weten. “Wel willen we vernieuwen. Het aanbod verder uitbreiden en specialisatiecursussen gaan aanbieden.” De docentendag bood een goede gelegenheid om over de inhoud van potentiële cursussen te sparren, die passen binnen het toch al brede aanbod voor de ijsbereider. “Naast de ijsbereider in spe, willen we ook meer gaan bieden aan de ervaren specialisten. Verder zien wij veel kansen in korte trainingen, toegespitst op huidige trends.”

Geen one  man show

De Brabander geeft te kennen dat hij zijn functie als manager vooral als een administratief iets ziet. “Het is geen one man show; we doen het samen. Ik werk niet graag met hiërarchie. Iemand uit het team heeft net zoveel in te brengen als ik. Door met zijn allen die open houding aan te nemen, kunnen juist nieuwe dingen ontstaan. Daarbij is het belangrijk om kennis en kunde te delen, zodat je deze kennis spreidt over het docententeam. En niet bepaalde specialismes bij één persoon komen te liggen.”

Bas van Haaren verrijkt docententeam

Bas van Haaren

Het docententeam bestaat met ingang van het nieuwe cursusjaar uit zeven personen. Nieuw bij de club is Bas van Haaren. Als freelance ijsconsultant wordt hij door ijssalons van over de hele wereld ingehuurd om bijvoorbeeld te helpen bij de opstart of het opstellen van recepturen. “Doordat ik ijssalons in onder meer Kopenhagen en Madrid, maar ook Hanoi en Toronto heb bijgestaan, heb ik een behoorlijke kennis van grondstoffen opgebouwd. Op elke locatie heb je te maken met verschillende kwaliteiten van grondstoffen, maar ook met compleet andere ingrediënten. Die uitdaging vind ik geweldig. Daarnaast is het altijd belangrijk om te kijken naar wat de markt wil. Zo zijn ze in de Caraïben dol op zoet, terwijl je in Azië de zoetkracht flink mag reduceren.”

Deze kennis neemt Van Haaren mee naar het IJscentrum, waar hij in eerste instantie wordt aangesteld als docent bij de cursus IJsbereider. “Ook in Nederland en België heb je te maken met alleen al een hele variëteit in melk en melkpoeders. Die verschillen leg ik de cursisten graag uit.” In een later stadium zal Van Haaren zich ook bezighouden met specifieke dagtrainingen, waar hij met cursisten de diepte in gaat.

Van Haaren kijkt er enorm naar uit om met zijn nieuwe collega’s aan de slag te gaan. “Hidde heeft grootse ideeën, daar kan ik me wel in vinden. De docentendag bood een goede basis om samen te werken.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Genomineerden IJssalon van het Jaar 2023

Zes ijssalons maken kans op de titel IJssalon van het Jaar 2023. Zij krijgen tussen nu en eind mei bezoek van verschillende professionals. Half juni maakt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend welke ijssalon wint.

Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Ze is nog druk met de afronding van haar opleiding Food Commerce & Technology bij Hogeschool Inholland Amsterdam, maar nu al heeft Ashley Foekens een indrukwekkende staat van dienst. Het gezondere frikandelbroodje dat zij ontwikkelde tijdens haar stage bij Albert Heijn werd verkozen tot beste product van het jaar. Maar dat is niet alles. In haar laatste...

Luc Blok maakt beste meesterlijke ijsje

Luc Blok maakt beste meesterlijke ijsje

Tijdens Vakbeurs Bakkersvak en IJs-Vak gingen de SVH Meesterijsbereiders op zoek naar het beste meesterlijke ijsje. Bezoekers konden stemmen op hun favoriet en bepaalden dat Key West Lemon Pie van Luc Blok het lekkerste ijsje was.