Issa Niemeijer-Brown publiceerde in 2020 de Nederlandse versie met de titel ‘Een boek over brood’. “Tijdens mijn eigen zoektocht naar het beste brood miste ik boeken die de theorie aan de praktijk knopen”, vertelde hij destijds aan Bakkers in bedrijf. “Veel boeken hebben een hoofdstuk over ingrediënten, bijvoorbeeld hoe een graankorrel is opgebouwd. Maar dat is dan niet gekoppeld aan eigenschappen van meel en wat je daarmee kunt.”
Een boek over brood
Met het boek voor zowel de thuisbakker als de professional brengt Issa broodbakken terug tot de basis, tot begrip, gevoel en intuïtie en overstijgt het traditionele receptenboek. Het is een pleidooi voor ambachtelijk bakken. “Ik hoop dat het boek helpt om het beroep van broodbakker inspirerender te maken, meer aantrekkingskracht te geven. Ik hoop dat lezers zien dat brood een vorm is waarin je je kunt uitdrukken, waaraan je je persoonlijkheid kunt meegeven.”
Deze Nederlandse editie was volgens de Uitgeverij Brandt direct een groot succes en verkocht al meer dan 15.000 exemplaren. En er kwam vraag naar een Engelstalige editie. ‘A Book About Bread’ verscheen dit najaar bij HL Books en is net zo toegankelijk en pretentieloos als zijn Nederlandse tegenhanger.
Issa Niemeijer-Brown
Naast dit boek over brood publiceerde Issa ook nog Patisserie van de bakker en Kleine bakkers. Bovenal is hij bakker en eigenaar van de ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer in Amsterdam. De bakkerij staat in binnen- en buitenland steeds weer in de lijstjes van beste bakkers.