Een boek over brood

Boek over brood cover

De liefde voor het vak spat ervanaf. Van het vroege bakken in zijn jeugd tot de eerste broden die hij in een mini-oven elke zaterdagochtend bakte voor een delicatessenwinkel in de buurt; het ging bij Issa Niemeijer-Brown eigenlijk altijd om het proces. Zijn zoektocht naar de ideale manier van brood maken beschrijft hij uitgebreid in ‘Een boek over brood’. “Dit boek is anders dan alle andere bakboeken”, waarschuwt hij de lezer nog voor de inhoudsopgave. Hij wil je eerst vertrouwd maken met deeg, dan aan de hand van een paar recepten laten zien wat er mogelijk is, om je tot slot alle recepten los te leren laten, zodat je jouw eigen brood kunt gaan maken.

Afkomstig uit een familie met Franse en Italiaanse banden, groeide Niemeijer op in een traditie van thuisbakken en waardering voor kwaliteit en eenvoud. Hij koos voor het bakkersvak nadat hij eerst cum laude afstudeerde als socioloog aan de UvA. Niemeijer is nog altijd gastdocent voor de colleges over culinaire wetenschappen en gastronomie binnen het honours-programma van het Amsterdam University College. Ook verschijnt hij regelmatig in de media als (kritisch) expert bij onder meer de Keuringsdienst van Waarde en 24Kitchen. Ruim tien jaar geleden begon hij in Amsterdam zijn eigen bakkerij: de Gebroeders Niemeijer.

Wat gebeurt er in een deeg, en de zoektocht naar pure smaken, om die twee uitgangspunten lijkt zijn werk en daarmee zijn brood te draaien. In zijn boek neemt hij de lezer mee aan de hand van een basismethode, via een uitleg over de volgorde waarop je ingrediënten toevoegt (en waarom) naar apparatuur, rusten, omslaan en vormen. Voor ervaren bakkers zal lang niet alle informatie nieuw zijn, maar Niemeijers werkwijze en gedachtegangen bieden mogelijk wel een nieuwe kijk op de eigen producten en processen.

Zeker in het begin van het boek schrijft Niemeijer met veel nostalgie over brood en de bakker. In mijn ogen haast te veel, want de moderne tijd heeft ook mooie dingen te bieden. Gelukkig is hij zich daar ook bewust van. Alles bij elkaar is het heerlijk om te lezen dat Niemeijer dit werk doet omdat hij er zo gelukkig van wordt. En dat zegt hij niet alleen, dat voel je aan de manier waarop hij over brood en het maken ervan vertelt. Dat is misschien wel de kern, zo zegt hij zelf: hij is gaan bakken vanwege zijn interesse in het vak en de ingrediënten, en door zijn passie voor lekker brood.

‘Een boek over brood’ is een boek om te lezen en daarna met passie mee aan de slag te gaan. Met de recepten uit het boek, of met je eigen werk. Want dit boek laat zien dat met liefde je werk doen het grootste goed is.

 

Dossiers
Lees ook
Heel Holland Bakt Kinderbakboek

Heel Holland Bakt Kinderbakboek

De eerste editie van het tv-programma Heel Holland Bakt Kids trok najaar 2020 veel kijkers. Om de interesse van kinderen in bakken aan te blijven wakkeren, verscheen onlangs het Heel Holland Bakt Kinderbakboek.

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten van het Bakery Institute in Zaandam delen deze week hun vers gebakken broden uit de praktijklessen zorgverleners en verzorgingshuizen in de regio. Normaal gesproken vinden deze producten via een pop-up store in de oude Verkadefabriek aan de Westzijde hun weg naar consumenten in de regio, maar vanwege COVID-19 krijgen zij een andere, toepasselijke...

Nog meer kleine taartjes

Nog meer kleine taartjes

Een jaar na het succesvolle ‘Kleine taartjes’ uit 2018 kwam patissier Meike Schaling met ‘Kleine hartige taartjes’. En nu ligt deel drie van haar reeks in de winkels. In ‘Nog meer kleine taartjes’ zijn de recepten complexer, vereisen ze meer verschillende technieken waarmee je veel afwisselende structuren kunt maken.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...