Bijna 500 nieuwe warme bakkers tijdens coronacrisis

Bakkerij in Rotterdam via Unsplash

Sinds de start van de coronacrisis kwamen er bijna 500 bakkersbedrijven bij. Het aantal bakkersbedrijven dat vers brood en banket bakt, steeg tussen begin 2020 en begin 2022 met bijna 16 procent, tot in totaal 3495 bedrijven. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie. In dit artikel de belangrijkste cijfers.  

De groei tijdens de afgelopen twee jaar kwam bijna geheel van de éénpitters, bakkersbedrijven met maar één werkzame persoon. Middelgrote bakkers namen in aantal af. Het aantal koude brood- en banketwinkels waar niet zelf wordt gebakken, maar het brood en banket grotendeels wordt ingekocht, steeg in coronatijd bescheiden vergeleken met de warme bakkers. Wel was de groei groter dan de stijging van de overige speciaalzaken in de foodsector van de detailhandel. Het aantal industriële banket- en koekbakkerijen dat vooral de supermarkten en food-speciaalzaken bevoorraadt, zat in coronatijd net als de warme brood- en banketbakkers flink in de lift.

Aantal warme bakkers met 1 werkzame persoon stijgt met 46 procent

Het totaal aantal warme bakkers steeg tijdens de coronaperiode in totaal met 480 bedrijven (+15,9 procent). De stijging kwam vooral tot stand in het tweede coronajaar. Van begin 2021 tot begin 2022 kwamen er 430 bedrijven bij. De kleinste warme bakkers groeiden het hardst in coronatijd. In totaal kwamen er 560 éénpitters in twee jaar tijd bij (+45,7 procent). Bakkers met 2 werkzame personen namen in deze periode met 3,0 procent toe tot 340 bedrijven. Niet overal was het tijdens coronatijd echter hosanna. Bakkers in de bandbreedte 3 tot 20 werkzame personen daalden duidelijk in aantal. Het aantal bakkers met 3-5 werkzame personen daalde met 2,9 procent, bakkers met 5 tot 10 en 10 tot 20 werkzame personen daalden respectievelijk met 17,9 en 2,8 procent. Stijgingen kwamen echter weer voor bij de grootste bakkers. Zo steeg het aantal bakkers met 100 of meer werkzame personen met 20 procent tot 30 bedrijven. 

Aantal koude bakkers gestegen tijdens coronacrisis

Het aantal koude bakkers steeg van begin 2020 tot begin 2022 met 3,5 procent tot in totaal 735 bedrijven. In tegenstelling tot de warme bakkers daalde bij de koude bakkers vooral het aantal kleine bedrijven. Bedrijven met 1 werkzame persoon gingen in aantal met 2,3 procent terug en bedrijven met 2 werkzame personen met 6,1 procent. De grootteklassen van 3 tot 20 werkzame personen lieten louter stijgingen van de bedrijfsaantallen zien, variërend van 10 tot 25 procent.

Toename bedrijven in banket- en koekindustrie

Het aantal bedrijven in de banket- en koekindustrie nam tijdens de coronacrisis met bijna 40 procent toe van 215 begin 2020 tot 300 begin 2021. Net als bij de warme bakkers groeiden de kleinste bedrijven het hardst. Bedrijven met 1 werkzame persoon en 2 werkzame personen met respectievelijk 69,6 en 66,7 procent. De grotere bedrijven vanaf 20-50 tot aan 100 of meer werkzame personen bleven in aantal gelijk.

 

Dossiers
Lees ook
Aantal bedrijven brood- en banketsector groeit

Aantal bedrijven brood- en banketsector groeit

Analist Ron Duijkers interpreteert elk kwartaal de cijfers die het CBS publiceert over de ontwikkelingen van de bedrijven in de brood- en banketsector.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

‘Bakkerij moet blijven voelen als warm bad’

‘Bakkerij moet blijven voelen als warm bad’

Jitze Verloop neemt over een paar jaar de bakkerij van zijn ouders over. Hij riep altijd dat dit nooit zou gebeuren, maar nu denkt de 26-jarige daar anders over. Hij is de vierde generatie die De Bakkers van Verloop voortzet. Een gesprek met vader en zoon over de liefde voor de bakkerij en ondernemerschap.