Belgische bakkers presenteren VIJD-koekjes, een nieuw streekproduct

VIJD-koekjes_foto: : Ines De Smet

Foto: Ines De Smet

Vanwege het VIJD-jaar ontwikkelden vier bakkers uit het Belgische Beveren een nieuw streekproduct, zoete en zoute VIJD-koekjes. “Met een middeleeuws zegel en een smaak met granola en dedermeel, zijn de koekjes meer dan een nieuwe lekkernij,” aldus bakker Dirk Verhelst, één van de initiatiefnemers.

De gemeente Beveren organiseert in 2020 het VIJD-jaar, ter ere van Joos Vijd. Deze invloedrijke Beverenaar gaf in de 15de eeuw de opdracht aan de gebroeders Van Eyck om het Lam Gods te schilderen, een van de bekendste schilderijen ter wereld. De gemeente Beveren vond het dan ook tijd om de gulle financierder ook de nodige roem te bezorgen.

Maar de coronamaatregelen gooide roet in het eten. Het lanceringsweekend op 25 april werd uitgesteld.  Maar dat maakt het enthousiasme bij alle ambassadeurs er niet minder op. De vier Beverse bakkers: Dirk Verhelst, Nico Everix, Kris van Steenlandt en Veronique De Rop pakken voor Vaderdag uit met hun nieuw streekproduct: de zoete en zoute VIJD-koekjes. Dit koekje werd speciaal ontworpen om Joos Vijd te eren. 

Zoete en zoute VIJD-koekjes

“Het is altijd intensief om een uniek koekje met een nieuwe smaak te creëren,’ vertelt bakker Dirk Verhelst.  “Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van Joos Vijd en de Middeleeuwen.  En dan gecombineerd met nieuwe, moderne ingrediënten zoals home-made granola en fruitsiroop. Een tiental baksels en evenveel smaaktests later, zijn we verheugd dat we écht een koekje met een nieuwe smaak ontwikkelden.  Met een stempel drukken we de naam in het koekjesdeeg. Dit naar analogie met het gebruik van zegels in de Middeleeuwen.”

Ook de zoute koekjes zijn een smaakbommetje zegt Veronique De Rop van het artisanale koekjesbedrijf Bastia sia Buono:  “Achter de eigenzinnige smaak schuilt de mosterd van de Kroon. Daarnaast gebruikten we kikkererwten en het middeleeuwse smaakvolle dedermeel.”

VIJD-bier

Niet alleen de bakkers gingen aan de slag met het VIJD-jaar. Ook werden er vijf bieren ontwikkeld, waar de zoute en zoete VIJD-koekjes bij passen. Voor vaderdag is er een pakket samengesteld met de koekjes en vijf VIJD-bieren. Deze speciaal gebottelde bieren in micro-brouwerijen in Beveren, hebben een beperkte hoeveelheid waardoor ze al een tweede keer hebben gebrouwen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media | Week 13-2023

Bakkers in de media | Week 13-2023

Varkensvet of smout als broodverbeteraar, Theo Heere van de branchevereniging VBZ over het gehalte van suiker, zout en vet in zoetwaren en de winnaar van het beste paasbrood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.

Food Technology 2023 voor de bakkersbranche

Food Technology 2023 voor de bakkersbranche

Food, beverage en technologie komen samen tijdens Food Technology 2023 op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Naast een uitgebreide beursvloer biedt dit event een uitgebreid programma met interessante seminars en lezingen. Ook voor de bakkersbranche.