Belgische bakkers presenteren VIJD-koekjes, een nieuw streekproduct

VIJD-koekjes_foto: : Ines De Smet

Foto: Ines De Smet

Vanwege het VIJD-jaar ontwikkelden vier bakkers uit het Belgische Beveren een nieuw streekproduct, zoete en zoute VIJD-koekjes. “Met een middeleeuws zegel en een smaak met granola en dedermeel, zijn de koekjes meer dan een nieuwe lekkernij,” aldus bakker Dirk Verhelst, één van de initiatiefnemers.

De gemeente Beveren organiseert in 2020 het VIJD-jaar, ter ere van Joos Vijd. Deze invloedrijke Beverenaar gaf in de 15de eeuw de opdracht aan de gebroeders Van Eyck om het Lam Gods te schilderen, een van de bekendste schilderijen ter wereld. De gemeente Beveren vond het dan ook tijd om de gulle financierder ook de nodige roem te bezorgen.

Maar de coronamaatregelen gooide roet in het eten. Het lanceringsweekend op 25 april werd uitgesteld.  Maar dat maakt het enthousiasme bij alle ambassadeurs er niet minder op. De vier Beverse bakkers: Dirk Verhelst, Nico Everix, Kris van Steenlandt en Veronique De Rop pakken voor Vaderdag uit met hun nieuw streekproduct: de zoete en zoute VIJD-koekjes. Dit koekje werd speciaal ontworpen om Joos Vijd te eren. 

Zoete en zoute VIJD-koekjes

“Het is altijd intensief om een uniek koekje met een nieuwe smaak te creëren,’ vertelt bakker Dirk Verhelst.  “Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van Joos Vijd en de Middeleeuwen.  En dan gecombineerd met nieuwe, moderne ingrediënten zoals home-made granola en fruitsiroop. Een tiental baksels en evenveel smaaktests later, zijn we verheugd dat we écht een koekje met een nieuwe smaak ontwikkelden.  Met een stempel drukken we de naam in het koekjesdeeg. Dit naar analogie met het gebruik van zegels in de Middeleeuwen.”

Ook de zoute koekjes zijn een smaakbommetje zegt Veronique De Rop van het artisanale koekjesbedrijf Bastia sia Buono:  “Achter de eigenzinnige smaak schuilt de mosterd van de Kroon. Daarnaast gebruikten we kikkererwten en het middeleeuwse smaakvolle dedermeel.”

VIJD-bier

Niet alleen de bakkers gingen aan de slag met het VIJD-jaar. Ook werden er vijf bieren ontwikkeld, waar de zoute en zoete VIJD-koekjes bij passen. Voor vaderdag is er een pakket samengesteld met de koekjes en vijf VIJD-bieren. Deze speciaal gebottelde bieren in micro-brouwerijen in Beveren, hebben een beperkte hoeveelheid waardoor ze al een tweede keer hebben gebrouwen.

Dossiers
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief