Belgische bakkers presenteren VIJD-koekjes, een nieuw streekproduct

VIJD-koekjes_foto: : Ines De Smet

Foto: Ines De Smet

Vanwege het VIJD-jaar ontwikkelden vier bakkers uit het Belgische Beveren een nieuw streekproduct, zoete en zoute VIJD-koekjes. “Met een middeleeuws zegel en een smaak met granola en dedermeel, zijn de koekjes meer dan een nieuwe lekkernij,” aldus bakker Dirk Verhelst, één van de initiatiefnemers.

De gemeente Beveren organiseert in 2020 het VIJD-jaar, ter ere van Joos Vijd. Deze invloedrijke Beverenaar gaf in de 15de eeuw de opdracht aan de gebroeders Van Eyck om het Lam Gods te schilderen, een van de bekendste schilderijen ter wereld. De gemeente Beveren vond het dan ook tijd om de gulle financierder ook de nodige roem te bezorgen.

Maar de coronamaatregelen gooide roet in het eten. Het lanceringsweekend op 25 april werd uitgesteld.  Maar dat maakt het enthousiasme bij alle ambassadeurs er niet minder op. De vier Beverse bakkers: Dirk Verhelst, Nico Everix, Kris van Steenlandt en Veronique De Rop pakken voor Vaderdag uit met hun nieuw streekproduct: de zoete en zoute VIJD-koekjes. Dit koekje werd speciaal ontworpen om Joos Vijd te eren. 

Zoete en zoute VIJD-koekjes

“Het is altijd intensief om een uniek koekje met een nieuwe smaak te creëren,’ vertelt bakker Dirk Verhelst.  “Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van Joos Vijd en de Middeleeuwen.  En dan gecombineerd met nieuwe, moderne ingrediënten zoals home-made granola en fruitsiroop. Een tiental baksels en evenveel smaaktests later, zijn we verheugd dat we écht een koekje met een nieuwe smaak ontwikkelden.  Met een stempel drukken we de naam in het koekjesdeeg. Dit naar analogie met het gebruik van zegels in de Middeleeuwen.”

Ook de zoute koekjes zijn een smaakbommetje zegt Veronique De Rop van het artisanale koekjesbedrijf Bastia sia Buono:  “Achter de eigenzinnige smaak schuilt de mosterd van de Kroon. Daarnaast gebruikten we kikkererwten en het middeleeuwse smaakvolle dedermeel.”

VIJD-bier

Niet alleen de bakkers gingen aan de slag met het VIJD-jaar. Ook werden er vijf bieren ontwikkeld, waar de zoute en zoete VIJD-koekjes bij passen. Voor vaderdag is er een pakket samengesteld met de koekjes en vijf VIJD-bieren. Deze speciaal gebottelde bieren in micro-brouwerijen in Beveren, hebben een beperkte hoeveelheid waardoor ze al een tweede keer hebben gebrouwen.

Dossiers
Lees ook
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...