Basis Chocoladebereider en Airbrushtechnieken bij IJscentrum in 2023

30 november 2022 Redactie Vakblad IJs

In 2023 komt het IJscentrum met twee nieuwe cursussen: Basis Chocoladebereider en Airbrushtechnieken. “Vanuit het ijs is de stap naar chocolade klein. De twee productgroepen liggen in elkaars verlengde”, aldus Hidde de Brabander, manager van het IJscentrum

Chocolatiers hebben volgens De Brabander affiniteit met ijs en ijsbereiders met chocolade. “Vanuit IJscentrum is het dan ook een logische stap om als opleider in ijs, ook de basisbeginselen van chocoladebereiding in een cursus te gieten. Net als bij de basiscursus IJsbereider zien we veel ervaren ondernemers tóch de basiscursus doen. Als opfrisser, of om met terugwerkende kracht de juiste kennis op te doen. Met de theoretische kennis kun je namelijk weer stappen zetten in de praktijk. Dit geldt ook voor de cursus Basis Chocoladebereider: ben je al werkzaam in de chocolaterie of maak je als ijsbereider al bonbons, dan is het heel goed om jouw kennis te toetsen en verder te ontwikkelen tijdens deze vierdaagse cursus. Voor ijsbereiders die willen starten met chocolade biedt deze basiscursus een heel goede start.”

Basis Chocoladebereider 

Basis Chocoladebereider is een vierdaagse cursus die start op 8 maart. Onder andere de geschiedenis, de herkomst en het proces van ‘bean to bar’ komen aan bod. Deelnemers leren werken met melk, wit, puur, ruby, gold en next (vegan) chocolade. Na deze cursus kunnen ze zelf bonbons maken (from scratch) en een chocoladetaart opbouwen uit verschillende lagen en texturen, uiteraard ook allemaal zelf bereid. Een examen Chocoladebereider staat eveneens op de planning. Houd daarvoor de kanalen van IJscentrum in de gaten.

Airbrushtechnieken

Airbrushtechnieken_IJscentrum

Het IJscentrum werkt hard aan verdere specialisatiecursussen (dagcursussen) op chocoladevlak. Een daarvan is de cursus Airbrushtechnieken met gastdocent Paul Wagemaker op 7 februari 2023. Airbrushen is een techniek om gemouleerde bonbons te voorzien van een kleurrijk palet. Paul Wagemaker deelt in deze eendaagse special zijn technieken.

Tijdens deze cursus werkt Wagemaker met bonbonvormen die worden bedekt met een laagje gekleurde cacaoboter. Tot wel 15 airbrushtechnieken passeren de revue. Na het kleuren volgt de opbouw van de bonbon. Dat gebeurt onder meer met een eigengemaakte ganache.

Andere cursussen

Naast de bovenstaande cursussen staat er veel meer op het programma van het ijscentrum. Naast de basiscursus IJsbereider komen ook de specials Alcohol in ijs, suikerreductie en vegan ijs weer terug. En de online training Receptuur berekenen is terug van weggeweest. Ga voor meer informatie over deze en andere cursussen naar de agenda van het IJscentrum.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?