Verbreed je horizon

20 februari 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #1 | Als journalist ben ik altijd benieuwd naar het verhaal dat mensen te vertellen hebben. Om daarachter te komen, bezoek ik graag ondernemers en leveranciers.

Zo was ik eind vorig jaar – tussen de piek van de chocoladeletters en de rumkransjes – bij Jeroen Pohlmann in Arnhem. Deze voormalige bedrijfskundige vertelde hoe hij vanuit zijn liefde voor food en lokaal ondernemen een ijszaak startte. Inmiddels heeft hij drie ijssalons en twee chocolaterieën. Vorig jaar nam hij chocolade-atelier Mousset uit Arnhem over. Dat was tevens de aanleiding om bij hem langs te gaan. Want waarom neemt een ijsbereider een chocoladeproductiebedrijf over?

Uit gesprekken met zowel bakkers, chocolatiers als ijsbereiders weet ik dat het bereiden van ijs en het verwerken van chocolade twee verschillende vakdisciplines zijn.  Tijdens ons gesprek vertelt Jeroen dat hij altijd zijn horizon wil verbreden en openhouden. Hij is benieuwd hoe anderen ondernemen. Dat inspireert hem. Zo ook het maken van chocolade. Hij ziet hierin een ideale combi samen met zijn ijs.

Die filosofie om je horizon te verbreden is helemaal van deze tijd. Ambachtelijk ijs kom je tegenwoordig niet meer alleen bij een ijssalon tegen. Steeds vaker bekwamen andere beroepsgroepen – niet alleen bakkers en chocolatiers, maar ook retailers en boeren – zich hierin. Ze zien het als een interessant bijproduct.Ook kom je ijs in allerlei vormen (schepijs, softijs, handijs enzovoort) en op allerlei plekken tegen. Overal waar mensen zijn, willen ze een genietmoment.

Als bakker kun je zelf een ijsmachine aanschaffen en een ijshoek creëren, maar dan moet je wel investeren in machines en de scholing van een van je medewerkers tot ijsbereider. Het moet in je bedrijfsconcept passen. Daarnaast moet er animo voor zijn bij je klanten. Inkopen bij een ambachtelijk ijsbereider of ijsboerderij is ook een optie. Wat je ook beslist, eerst moet je verder kijken en je horizon verbreden. Bijvoorbeeld door een beurs te bezoeken. Op 11 maart is de Dag van het ambacht in Gorinchem een optie. 

Zelf was ik op de Sigep in Rimini. Daar was sprake van een bont scala aan combinaties tussen allerlei ingrediënten en smaken. Wat het meest opviel: de zoete pizza. Een mooie manier om je horizon te verbreden. Leg ingrediënten uit je ijsje op een pizza. Wie doet dit al? Ik kom graag langs om jouw verhaal op te schrijven!

Altijd op de hoogte blijven?