Bakkerij van Bentum brengt brood uit eigen regio

14 december 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

Meester Boulanger Daan Hesseling introduceert brood uit eigen regio. Het karakteristieke volkorenbrood is het resultaat van een samenwerking tussen boer, molenaar en bakker. De naam, Beter Bijland, is een verwijzing naar het recreatiegebied bij Lobith. Het brood ligt vanaf 12 januari in het schap bij Bakkerij van Bentum in Lobith en Didam.

Brood van dichtbij. Die uitdaging gingen Meester Boulanger Daan Hesseling, boeren Jos Lamers en Jan Steverink met succes aan. Hun Beter Bijland-brood is geheel afkomstig van het Gelders Eiland. Totaal afgelegde afstand van veld tot vitrine: nog geen 100 kilometer.

Brood van dichtbij

Het is nogal een uitdaging: een brood bakken van een enkel tarweras. Meester Boulanger Daan Hesseling weet het als geen ander. “Meestal wordt meel van verschillende rassen gemengd, om een constant product te realiseren.” Maar toen graanspecialist Jan Steverink van De Slaege liet weten dat hij een lap grond ging inzaaien met een speciaal baktarweras, werd de avonturier in Daan wakker. “Met name omdat het perceel zich hier om te hoek bevindt: in de Ossenwaard, op de grond van boer Jos Lamers. Hoe gaaf zou het zijn als ik een brood kon ontwikkelen dat zijn herkomst echt hier in de regio, het Gelders Eiland, kent?”

Natuurproduct

En zo begon de samenwerking tussen boer, molenaar en bakker. In oktober 2020 werd de grond in de Ossenwaard ingezaaid; in augustus was de eerste oogst. De tarwe, tot Ossenwaardse tarwe gedoopt, werd vermalen in de Achterhoek bij George en Gerdien Pijnappel van molen Gunnewick De Vier Winden in Vragender.

Daarna begon het experimenteren door bakker Hesseling. “Het is een natuurproduct: er is niets aan toegevoegd. En daar moet ik het mee doen, een mooie uitdaging.” In de bakkerijkeuken van Bakkerij van Bentum ontdekte de meesterbakker dat het een verrassend vriendelijke grondstof is voor zijn brood. “Het heeft een hoog eiwitgehalte, wat onder andere betekent dat het goed rijst en een goede luchtigheid creëert.”

De Bijland

Beter Bijland brood

Het resultaat is een mooi vloer volkorenbrood met een karakteristieke smaak. Een voedzaam, typisch Nederlands brood, waarin de hele graankorrel is verwerkt. Heerlijk te combineren met jong belegen kaas. Het vloer volkorenbrood is vernoemd naar De Bijland, een uitmonding van de rivier de Rijn en een recreatiegebied in Tolkamer, het buurdorp van Lobith.

Korte keten

In een tijd waarin regionale en lokale producten het steeds vaker winnen van de massa, stelt het drietal uit de regio de vraag: “Hoe lokaal wil je het hebben?” Hesseling: “De meeste baktarwe wordt geïmporteerd. Terwijl de steeds warmere zomers en de vruchtbare rivierklei van de Rijnstrangen zorgt voor een zeer kwalitatieve tarwe. Om tot dit brood te komen, is nog geen 100 kilometer afgelegd. Het is echt lokaal, met een goed verhaal.” Dat goede verhaal is voor zowel bakker, molenaar als boer belangrijk.

Boer Jos Lamers is trots op de korte keten die de drie samen opzetten. “Op basis van vertrouwen, samenwerking en lokale expertise. Met een eerlijke prijs voor iedereen in de keten, waardoor wij als boer concrete maar haalbare stappen kunnen zetten op de weg naar verduurzaming”, stelt Lamers. Voor Daan Hesseling is het verhaal mooi, maar draait het vooral om de kwaliteit. “Ik ben enorm tevreden met het resultaat en leg het met gepaste trots in de schappen van onze twee bakkerijwinkels!”

Lokaal en sociaal

Het drietal wil dat de verkoop van dit lokale brood bijdraagt aan versterking van de lokale samenleving onder het mom: Van het eiland, Voor het eiland. De vakantiespelen is een zinderend avontuurlijk zomervakantiekamp waar alle kinderen van het eiland aan mee kunnen doen voor een zo betaalbaar mogelijke prijs. Om er ook in augustus 2022 een succesvol evenement van te maken, gaat € 0,25 van elk verkocht brood naar stichting Vakantiespelen Gelders Eiland.

Altijd op de hoogte blijven?