Bakkerij de Boer in Uithuizen gekocht door NAM

1 augustus 2017

Ide en Abelien de Boer uit Uithuizen kunnen eindelijk van hun pensioen gaan genieten. Jarenlang stond hun bakkerij met winkel te koop. Vanwege de economische crisis en ernstige schade aan het pand door aardbevingen in het gebied, leek het bedrijf lange tijd onverkoopbaar. Dit voorjaar kwam de NAM toch over de brug. “Ik voel me twintig kilo lichter”, aldus Abelien de Boer.

Aardbeving

Het inmiddels zeventigjarige echtpaar heeft in de achterliggende jaren meerdere potentiële opvolgers over de vloer gehad. Maar niet één van hen hapte toe. Dan volgt in 2012 een eerste aardbeving in het gebied met een kracht van 3,7 op de schaal van Richter. Amper een half jaar later volgt er een tweede, soortgelijke beving. De gevolgen voor het pand zijn zowel binnen als buiten duidelijk zichtbaar. “Krimpscheuren, beweerde de NAM”, aldus Ide. “We hebben de leverancier van de vloer erbij gehaald, die meteen zag dat de fundering kapot is gedreund.”

Inloopafscheid

Alle nog resterende hoop was in de afgelopen periode gevestigd op een bod van de NAM. Dat ligt eindelijk op tafel. Donderdag 17 augustus is de laatste bak- en verkoopdag bij Bakkerij de Boer. Vrijdag 18 augustus is er een inloopafscheid. “Ik kan er soms nog niet helemaal bij”, bekent Abelien. “Dertig jaar lang stond ik elke dag achter de toonbank. Ondanks alles altijd weer met veel plezier.” Het gaat de ondernemers dan ook wel aan het hart dat er na ruim honderd jaar geen bakkerij meer gevestigd zal zijn op het hoekje aan de Hoofdstraat Oost. “Wij hebben hier niet alleen voor ons geld gewerkt, maar deze bakkerij echt met onze ziel en zaligheid en vanuit ons hele hebben en houden gerund. Door de aardbevingsschade zag je het bedrijf letterlijk en figuurlijk onder je handen afbreken.”

Woonhuis Rolde

Eindelijk kan het echtpaar De Boer nu verhuizen naar het woonhuis in Rolde, dat al tien jaar lang op hen staat te wachten. “Het contact met de klanten gaan we missen”, weet Abelien. “We ontvangen nu zoveel waardering: kaarten, bloemen, telefoontjes en soms zelfs huilende klanten in de winkel. Ze vinden het mooi voor ons maar jammer voor hen dat we vertrekken. Maar dat zal vast gauw wennen. Wij hopen dat we nog lang gezond mogen blijven.”

Lees hier het artikel over Ide en Abelien de Boer in Bakkers in bedrijf 06-2016.

Altijd op de hoogte blijven?