Bakker van Vessem introduceert Hollandsch Brood

20 oktober 2020
Foto: Oscar van der Wijk

Bakker van Vessem introduceert een nieuwe broodsoort in zijn winkel, Hollandsch brood. Een desembrood gemaakt van graan uit Groningen en gebakken op de stenen vloer. Bakker en eigenaar Jos Huijbregts werkte hiervoor samen met gepensioneerd bakkerijtechnoloog Andries Gort. 

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de wijze waarop de Nederlandse bakkers hun brood bakten vertellen de mannen. De nadruk kwam te liggen op snel en goedkoop brood en dat ging ten koste van de smaak. Daarnaast verdwenen de Nederlandse granen en gingen bakkers graan uit het oosten van Duitsland  gebruiken. Andries bedacht om weer brood te gaan bakken van Nederlands graan. "Ik heb Jos geadviseerd een ouder tarweras te gebruiken, waar heel goed brood van gebakken kan worden. En dan het liefst uit Groningen vanwege de perfecte eigenschappen van de bodem en de zonuren daar."

Ze keuze viel uiteindelijk op het ras Acteur van boer Bernard Prins. "Dit ras staat bekend om zijn hoge en goede eiwitkwaliteit en dat heb je nodig om een goed brood te bakken”, aldus Andries. Het graan wordt met grove zemel gemalen door de Groningse molenaar. Aan dit meel hoeven geen verbetermiddelen toegevoegd te worden. De bakkers vormen de broden met de hand, gebruiken desem en bakken deze op de stenen vloer in de bakkerij.

“Het belangrijkste verschil zit ‘m in het hoofdingrediënt tarwe en het proces, waarbij tijd een tweede kostbaar ingrediënt is”, zegt Andries. 

Bron: Bakkerij van Vessem

Altijd op de hoogte blijven?