Bakker met Ster: Oonk als enige 3-sterrenstatus

21 mei 2016

NIJKERK – Banketbakkerij Oonk heeft met de winkel aan de Wesseler-Nering in Winkelcentrum Enschede Zuid als enige bakker de 3-sterrenstatus bereikt tijdens de verkiezing Bakker met Ster 2015-2016. De steruitreiking vond zaterdagavond 21 mei plaats in congres- en partycentrum Hart van Holland in Nijkerk. De presentatie was in handen van NBOV- en Bakker met Ster-voorzitter Jos den Otter en co-host bakkerij-ondernemer en scheidsrechter Bas Nijhuis. In totaal namen 135 winkels deel aan de competitie: daarvan wonnen er 40 een ster.

Gerenommeerd

Oonk, een gerenommeerd bakkerijondernemer en voormalig winnaar van de Bakkerij van het Jaar-titel – voorloper van de Bakker met Ster-verkiezing, nam met vier winkels deel aan Bakker met Ster. Met de winkels in Hengelo en Enschede (Gronausestraat) werden elk 2 sterren gewonnen. Met de winkel aan de Kuipersdijk in Enschede is 1 ster behaald.

'Heel bijzonder'

Marc Oonk toonde zich bijzonder ingenomen met de 3-sterrenstatus, waarbij hij nadrukkelijk wijst naar zijn team medewerkers. “Dit is fantastisch, heel bijzonder om tussen al deze steengoede bakkers, als enige de 3 sterrenstatus te behalen. Geen idee, hoe dat kan! Ik gun het de anderen ook. Maar ik nodig al mijn collega’s uit om te komen kijken. Ons enige doel is om ons mooie vak van bakker beter te maken!” Met die uitspraak kreeg Oonk de handen van de ruim 400 aanwezigen flink opelkaar.

Nieuwe opzet

Grote verandering aan de zevende editie van Bakker met Ster is dat er geen voorronde meer is, zoals bij voorgaande edities wel het geval was. Dat betekent dat alle deelnemers een 360 graden beoordeling kregen van alle aspecten van hun bedrijf. Verder maakte de Bakker met Ster-organisatie – de uitvoering is in handen van het Nederlands Bakkerij Centrum, onder toezicht van een bestuur gevormd door de NBOV, Bakeplus en Beko -  een afspraak met het banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk: zij deden met al hun leden mee. Dat was te merken bij de uitreiking: het gros van de sterwinnaars is afkomstig uit de stal van Heerlijk & Heerlijk.

Opvallend

Opvallend aan deze editie van Bakker met Ster is verder dat er een grotere, landelijke spreiding is van de sterren. Op Zeeland na, vielen er in iedere provincie één of meer bakkers in de sterren. ‘Grootverdieners’ waren Zuid-Holland waar zeven bakkers sterren pakten, Overijssel met vier winnende bakkers, Noord-Holland met eveneens vier sterbakkers en Gelderland met drie. Friesland en Noord-Brabant hebben sinds 21 mei twee sterrenbakkers: Drenthe, Flevoland, Limburg, Utrecht en Drenthe tellen er eentje. 19 (banket)bakkers hebben dit jaar één ster gekregen, 20 (banket)bakkers twee sterren en dus slechts één banketbakker, drie sterren.

'Geen doel'

‘Het winnen van een ster is geen doel op zich”, benadrukte Jos den Otter tijdens de steruitreiking maar weer eens. “Het gaat erom dat we als bakkers laten zien waar we mee bezig zijn, dat we het waarmaken. Deelname aan Bakker met Ster is daar een middel voor, om het niveau van de branche omhoog te krikken. Natuurlijk willen we allemaal drie sterren winnen, maar dat is voor slechts weinigen weggelegd.” Ook richting de critici die er zijn over Bakker met Ster had Den Otter nog een repliek: “Het winnen van een ster is beslist géén kunstje, dat blijkt wel uit de winnaars van vandaag. Het is een select gezelschap dat boven het maaiveld uitsteekt.”

Schot in de roos

Bas Nijhuis, topscheidsrechter en ondernemer in bakkerij Bi’j Oons in Haaksbergen, bleek als co-host een schot in de roos. Met zijn rake grappen en grollen over voetbal en de bakkerij, wist hij bij veel hypernerveuse bakkers en winkeldames de spanning weg te halen. Ook bleek hij een gewild persoon te zijn - met name bij de dames - om op het podium een selfie mee te maken. Nijhuis toonde zich verder sportief door zich publiekelijk te laten verleiden mee te doen aan de Bakker met Ster verkiezing 2016-2017.

Sterk punt

Alle vertegenwoordigde bakkerijen bij de uitreiking, wisten één ding zeker: dat ze minimaal 1 ster hadden gewonnen. Dat is ze 11 mei kenbaar gemaakt, zodat alle sterwinnaar zich optimaal konden voorbereiden op de steruitreiking met allerlei acties. Hoeveel sterren per winkel er uiteindelijk werden binnengesleept, was een verrassing. Dat zorgde voor voelbare, maar prettige spanning in de zaal. Sterk punt van deze editie is verder dat alle bakkerijondernemers met het hele team op het podium het sterplakkaat in ontvangst mochten nemen.

  • Uitslag
  • Hieronder de volledige uitslag van Bakker met Ster 2015-2016:
Uitslag-2-300x291

Altijd op de hoogte blijven?