Bakker René Vermeij wint kerststollenkeuring Echte Bakkersgilde 2021

Kerststollencompetitie 2021

Foto: Echte Bakkersgilde

René Vermeij, De Echte Bakker uit Kampen bakt beste kerststol van Nederland. Hij kwam als beste uit de jaarlijkse keuring van het Echte Bakkersgilde. “Ik ben superblij met deze uitslag. Ik ga meteen Gerrit bellen want hij is de bakker die in de lead was voor deze stollenkeuring. Verder hebben we het als team gedaan,” reageert René op de winst.

De tweede plaats ging naar Wouter Vroonland uit Yerseke. De tweede keer dat deze bakker dit jaar in de prijzen valt. In november won hij nog de jaarlijkse amandelstavencompetitie. De nummer drie is Van der Steen uit Made.

Kerststollenkeuring 2021

Nico Bloem en Maurits de Greef van de GildePartners Dossche Mills en Royal Koopmans keurden in de voorronde 115 stollen. Hieruit kwamen negen finalisten naar voren. Voor de finaleronde sloot Hans Som, lid van het eerste uur van het Boulangerieteam zich aan bij de vakjury. Voor deze keuring kocht een mysterieshopper bij de negen finalisten anoniem en onaangekondigd een kerststol in de winkel.

De vakjury is tevreden over de kwaliteit van de inzendingen. Nico Bloem: “De kwaliteit van de inzendingen dit jaar is zeer goed. Bakkers scoren goed op korstkleur en de stollen zijn goed gemodelleerd en gebakken. Ook de ondergrens is hoger dan eerdere jaren. Een mooie kwaliteitsverbetering die de Echte Bakkers bereiken.”

Winnaars

Kerststollencompetitie 2021_winnaar Echte Bakkers pb

Bakker Réne Vermeij kwam als beste uit de bus. Hij is geen onbekende bij de vakwedstrijden van het Echte Bakkersgilde. Al jaren scoort hij in de top met zijn desembroden en nu pakt hij de winst in de kerststollenkeuring. “Hier ligt een topstol die technisch perfect in elkaar zit”, zegt Hans Som over zijn kerststol. “Daar is helemaal niets op aan te merken. Verder is het een heel luxe en goed gevuld brood want een stol moet wel een stol zijn en geen krentenbrood.”

De tweede plaats was voor Wouter Vroonland uit Yerseke, die met enige verbazing het nieuws ontvangt. Wouter vertelt dat hij zo gefocust was op de promotie en het bakken van amandelstaven dat hij deze prijs niet echt verwachtte. De jury geeft aan dat de stol van Vroonland een heerlijke uitgesproken smaak heeft.

Jeroen van der Steen eindigde op de derde plaats. Hij is heel blij dat hij weer in de top drie eindigt. “We staan eigenlijk altijd in de finale maar een podiumplaats was alweer even geleden. Ik vind het helemaal top dat we er weer bij staan dit jaar.” Zijn stol staat volgens de jury ‘als een huis’.

Finalisten

De overige finalisten waren de Echte Bakkers: Ed van Dommelen in Maarssenbroek, Herman Schepers in Sleen, Piet Daane in Vlissingen, Steenbergen in Meppel, Timmer in Gasselte en Van Walderveen in Geldermalsen.

Lees ook
Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?