Vroonland wint amandelstavenkeuring Echte Bakkers 2021

5 november 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Echte Bakkers

Vroonland, De Echte Bakker uit Yerseke maakt de beste roomboter amandelstaven. Hij won de landelijke competitie van het Echte Bakkersgilde. De tweede plaats ging naar Van Walderveen en De Korenaar uit Surhuisterveen werd derde.

Voor geen van de bakkers was het de eerste keer dat ze het podium haalden. Wouter Vroonland werd al twee keer derde. Dick Geheniau van Van Walderveen viel voor de vierde keer in de prijzen en won deze competitie al twee keer. Dit jaar scoorde hij maar een fractie achter de winnaar. Johnny de Vries van De Korenaar behaalde twee jaar geleden ook al de derde plaats.

Wouter Vroonland was dolblij met de eerste plaats. “Ik ben er al zoveel jaar heel fanatiek mee bezig. Na twee 3e plaatsen vind ik het fantastisch dat we nu eerste zijn. Ik ga ook Dick bedanken, want van hem heb ik veel van geleerd als het om het bakken van amandelstaven gaat.”

Keuring

In de voorronde van de 18e editie van deze keuring konden alle Echte Bakkers twee keer een amandelstaaf insturen. Dit gaf de deelnemers de kans om de kwaliteit van hun product op hoog niveau te krijgen. Ze ontvingen namelijk bij iedere keuring een keuringsrapport voorzien van tips en adviezen waarmee de bakkers verbeteringen door kunnen voeren.

Voor de finale kocht een mystery-shopper bij de negen beste inzenders de roomboter amandelstaaf voor de keuring. Deze werd uitgevoerd door de vakspecialisten op het gebied van bladerdeeg en amandelspijs: Mark van Wijk (keurmeester bij Van der Pol) en Ron Bloem (senior productontwikkelaar bij Royal Steensma).

Beste amandelstaaf

Mark en Ron laten weten dat de finalestaven elkaar van de buitenkant niet veel ontliepen. Mark: “De verschillen zagen we pas na het doorsnijden en proeven. De winnende amandelstaaf van Vroonland is perfect gebakken en heeft een heerlijke amandelspijs. Echt knap want de amandelstaaf lijkt een makkelijk product, maar om de laatste details goed te krijgen vereist veel precisie.”

De overige 6 finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers:

  • Arjan van der Eijk in Haastrecht
  • Brood&Ko in Bodegraven
  • Keurhorst in Apeldoorn
  • Koolen in Ell
  • Sjaak Doeleman in Werkhoven
  • Van der Steen in Made
  • Van der Woerd in Doorn

Altijd op de hoogte blijven?