Bakery Institute viert achtjarig bestaan en nieuwe locatie

Bakery Institute_jubileum

250 carrièreswitchers die een negenweekse volgden en inmiddels al bijna 30 bakkerijen van oud-studenten. Bakery Institute bestaat acht jaar en dat mag gevierd worden.

De knalroze vlaggenlijn wappert vrolijk “We hebben ook maar wat tenten neergezet, stel dat het weerbericht toch wat minder feestelijk wordt,” vertelt directeur Tamara Hoogerwaard. Op het binnenplein zijn diverse foodtrucks gestationeerd met kleurrijke friandises en heerlijke viennoiserie van de studenten. Het jubileum viert Bakery Institute op de begane grond van de Verkadefabriek in Zaandam, tegenover de plek waar het acht jaar geleden begon. De verhuizing van de derde verdieping naar beneden vond plaats omdat er appartementen komen op de plek waar eerst werd lesgegeven. Maar de verplichte verhuizing leidde tot een prachtig resultaat. Met een vloer van cacaoboonschillen, nieuwe maar oud-uitziende stalen raamkozijnen (maar liefst 860 ruiten!) en handgemaakte tegels, is het allemaal nieuw, maar in oude Verkade-glorie.

“De locatie past bij uitstek bij waar we voor staan”, vertelt Tamara. “Op de begane grond, aan het binnenplein. Iedereen die hier langsloopt, ziet bakkers aan het werk. Je kijkt zo de bakkerij binnen, dat is pure promotie van het vak.” Toen ze een paar dagen voor dit jubileumfeest en opening de laatste oude stickers van de ramen aan het krabben was, liep een opa met klein jongetje over het plein op weg naar de bibliotheek. “Ik hoorde hem zeggen: ‘wist je dat hier een bakkerschool zit?’ Vervolgens plakte het jongetje zijn neus tegen het raam om het werk van dichterbij te bekijken. Dat is waarom het nu zo mooi is dat we op de begane grond zitten. We zijn veel meer zichtbaar, en dat willen we ook richting de branche. We willen een transparant kenniscentrum zijn, een plek waar visie wordt ontwikkeld en ervaringen gedeeld.”

Bakery Institute wordt stichting

Bakery Institute_jubileum

Bakery Institute is acht jaar geleden opgericht met startkapitaal van een aantal founders uit de branche. De school opereert tot op de dag van vandaag zonder subsidie en bankfinanciering. Bakkers, grondstoffen- en machineleveranciers en andere belanghebbenden hebben eenmalig geld ingelegd om de opstart mogelijk te maken. Sinds drie jaar maakt Bakery Institute winst. De afspraak is dat winst teruggaat in de organisatie zodat meer dingen voor de branche georganiseerd kunnen worden. “Daarmee kunnen we onder meer dingen doen ‘om niet’ zoals dat heet. Zo denken we mee over bedrijfsopvolging en werken we met de scholen aan het boulanger kwalificatiedossier niveau 4.” Bovendien betekent de winst dat Bakery Institute op eigen benen kan gaan staan. “We hebben onze founders drie opties voorgelegd: wil je je geld terug, wil je dat we je geld in opleidingen ‘uitbetalen’, of wil je het schenken? Het is fijn dat we onze lening aan hen nu kunnen aflossen, verder verandert er niet zoveel aan onze bedrijfsvoering. We willen de daadkracht en snelheid er absoluut inhouden. Indutten is voor ons geen optie.”

Roze koeken, bierbrood en fermenteren

Bakery Institute_jubileum

Acht jaar Bakery Institute en de nieuwe locatie werden gevierd met een mooi ochtendprogramma voor genodigden. Geheel in stijl met het huisstijlroze werden onder leiding van patisseriedocent Gerard Blaauw roze koeken gemaakt. De architect van de verbouwingen van de Verkadefabriek leidde rond en vertelde over de prachtige Verkade-geschiedenis. Journalist en restaurantcriticus Petra Possel bracht de aanwezigen kennis over gastvrijheid bij, Christiaan Weij leerde de genodigden over fermenteren en voor de echte actievelingen was er een heuse bootcamp. Maar de belangrijkste boodschap deze ochtend was misschien wel die van directeur Tamara Hoogerwaard over betekenisvol werk. “We hebben nu ruim 250 mensen in ons carrièreswitchprogramma opgeleid en betekenisvol werk is daarbij echt het kenmerk. Wat is je definitie van succes? Als je in rap tempo groeit naar tien winkels met alle bijbehorende gedoe? Of als je elke dag met hart en ziel werk doet waar je blij van wordt? Dat is het kenmerk van de ondernemingen die onze oud-studenten zijn gestart en past bovendien bij de wereld van werk anno nu.”

Benieuwd geworden naar de nieuwe locatie? “Langskomen kan altijd, het is elke dag open dag bij ons”, aldus Tamara.

In Bakkers in bedrijf nummer 8 volgt een uitgebreid artikel over verleden, heden en toekomst van Bakery Institute.

 

Lees ook
Training voor begeleiders van studenten nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Training voor begeleiders van studenten nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Vijf MBO scholen willen in het schooljaar 2020/2021 beginnen met de nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 (specialistenopleiding). Dit betekent dat de studenten van deze opleidingen ook een leerbedrijf nodig hebben om het specialisme in de praktijk te ontwikkelen en toe te passen.

Nieuwe cursusdata IJscentrum

Nieuwe cursusdata IJscentrum

Het IJscentrum blijft net als alle andere onderwijsinstellingen tot en met de meivakantie gesloten. Het IJscentrum heeft alvast voorzichtig de agenda voor mei opgemaakt. Op het programma staan de weekcursus IJsbereider en IJs & Patisserie. Daarnaast staan Ganaches, Airbrushtechnieken en de training IJsbereiden in de horeca in de planning.

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...