Al 35 bakkers sloten hun deuren door de energiecrisis

9 januari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

Foto: Oscar van der Wijk

Al minimaal 35 bakkers met zo’n 70 vestigingen moesten hun zaak sluiten ten gevolge van de energiecrisis, vertelt directeur Marie-Hélène Zengerink van de NBOV op de website van BNR Nieuwsradio. De energieprijzen voor bakkers liggen vaak drie tot tien keer zo hoog liggen als voor de crisis.

Voor industriële bakkerijen is de situatie wat gunstiger geworden, zegt Wim Kannegieter van de NVB tegen BNR. De afnemers van de industriële bakkers laten de bakkers niet als enige de gestegen kosten dragen. Op dit moment zitten de industriële bakkerijen niet meer in alarmfase rood, maar dit kan veranderen als de prijzen opnieuw stijgen.

Adviseur Friso Berghuis van BakkerijMonitor geeft in het artikel als tip om goed te kijken naar wat wanneer verkoopt. Bakkers kunnen hun assortiment daaraan aanpassen, of het assortiment versmallen om voor lagere kosten te zorgen. Dan kan er bijvoorbeeld efficiënter geproduceerd worden.  

Januari is een spannende maand, omdat veel bakkers begin dit jaar een nieuw energiecontract kregen. Daarnaast is januari vaak een mindere maand in vergelijking met voorgaande maanden. Berghuis denkt dat er bij een nieuwe ronde van prijspieken mogelijk weer veel ondernemers moeten stoppen.

Lees het volledige artikel van BNR hier.

 

Altijd op de hoogte blijven?