Samenwerking loont bij plaagdierbestrijding

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) en de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) hebben een praktisch document ontwikkeld met informatie over een effectieve aanpak van een gezamenlijke plaagdierbestrijding.

Kennis

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en effectiever is dan individuele acties van ondernemers. Het document met de titel ‘het werkt beter om samen plaagdieren te bestrijden’ is donderdag 15 november gepresenteerd en vanaf nu ook beschikbaar op de website van de NVWA, het CBL, de NBOV en de NVPB.) ontbreekt het de meeste ondernemers echter aan de kennis om de eerste stap te zetten voor een gezamenlijke aanpak. En dat terwijl uit experimenten in enkele winkelcentra blijkt dat een gezamenlijke aanpak van plaagdier

Schade door plaagdieren

Plaagdieren kunnen veel schade veroorzaken. Het gaat daarbij niet alleen om ‘knaagschade’ en vervuiling van goederen, maar er kan ook brand ontstaan door het knagen aan bedrading. Daarnaast kunnen knaagdieren ziekteverwekkers zoals Toxoplasmose en Salmonella verspreiden.

Handhaving NVWA

Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s geeft de NVWA bij bedrijven de komende tijd prioriteit aan de controle op plaagdieren. Daarbij wordt naast het weren van knaagdieren ook gelet op het toepassen van de juiste bestrijdingsmethode. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

 
Lees ook
Snoeien doet bloeien

Snoeien doet bloeien

Ieder jaar beginnen er minder studenten in het mbo. Niet alleen in onze branche, maar in het gehele mbo; een trend die door de coronapandemie versneld lijkt te zijn. Iedereen trekt ook nog eens aan dezelfde student. Sommige branches, zoals techniek en defensie, doen dat met enorme budgetten, maar andere sectoren hebben die luxe niet. Gecombineerd met...

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

De NBOV heeft zondag 8 mei een Moederdagtaart aangeboden aan Prinses Beatrix namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers. Drie jonge vakmensen Nick Banus, Milou Jansen en Puck Mennen hadden de eer om deze taart te maken en aan te bieden op Paleis Noordeinde.