Samenwerking loont bij plaagdierbestrijding

15 november 2012

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) en de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) hebben een praktisch document ontwikkeld met informatie over een effectieve aanpak van een gezamenlijke plaagdierbestrijding.

Kennis

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en effectiever is dan individuele acties van ondernemers. Het document met de titel ‘het werkt beter om samen plaagdieren te bestrijden’ is donderdag 15 november gepresenteerd en vanaf nu ook beschikbaar op de website van de NVWA, het CBL, de NBOV en de NVPB.) ontbreekt het de meeste ondernemers echter aan de kennis om de eerste stap te zetten voor een gezamenlijke aanpak. En dat terwijl uit experimenten in enkele winkelcentra blijkt dat een gezamenlijke aanpak van plaagdier

Schade door plaagdieren

Plaagdieren kunnen veel schade veroorzaken. Het gaat daarbij niet alleen om ‘knaagschade’ en vervuiling van goederen, maar er kan ook brand ontstaan door het knagen aan bedrading. Daarnaast kunnen knaagdieren ziekteverwekkers zoals Toxoplasmose en Salmonella verspreiden.

Handhaving NVWA

Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s geeft de NVWA bij bedrijven de komende tijd prioriteit aan de controle op plaagdieren. Daarbij wordt naast het weren van knaagdieren ook gelet op het toepassen van de juiste bestrijdingsmethode. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

 

Altijd op de hoogte blijven?