Bakkers in bedrijf | editie 5-2022

BIB 5-2022

In deze editie

ACTUEEL

  • Redactioneel
  • Uit de branche
  • Interview: René van der Veer
    ‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

AMBACHT

  • Column Arend Kisteman
  • Binnenkijken bij Wereldbakker Wijnand
    ‘Passie voor productontwikkeling zit in je’
  • Nieuwe receptuur
    Informatie geven kan uitdaging zijn
  • Skills Heroes-wedstrijden Winnaars over inspiratie en ambitie

GRONDSTOFFEN

  • De opbouw van een compositie
    Hidde de Brabander belicht smaakbeleving

PRODUCTIE

  • Bakkerij in bedrijf tijdens verbouwing
    Sander en Freek Hogenboom renoveren in fases

ONDERNEMEN

  • De toekomst: Noa Vlemmix
    'Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk’
  • Voedselveilig werken
    Goede voorbereiding, minder stress
  • Ontwikkeling mbo-curriculum
    ‘Moderne studenten vragen om fris lesmateriaal’
  • Vraagbaak Linda van Zonsbeek (NBC)
    Meer volkoren in het schap?
  • Financieel
  • Recept Roy Schepers
    Frambozen-briochebroodjes
  • Boeken
In deze editie
Voedselveilig werken

Voedselveilig werken

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de verschillende ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer vertelt hygiëne-adviseur Henk van Liempd hoe je met een personeelstekort of wisselend personeelsbestand de hygiëne binnen jouw bedrijf op pijl houdt.

Chocolade Brioche van Skills Boulanger-winnaar Daan Filius

Chocolade Brioche van Skills Boulanger-winnaar Daan Filius

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Boulangerie-winnaar Daan Filius (20) is student Boulangerie aan het Curio en is werkzaam bij De Boulanger. Hij vertelt over zijn producten en dromen én geeft zijn favoriete recept voor Chocolade Brioche.

Croissants en brioche van Skills-finalist Patricia Roelofs

Croissants en brioche van Skills-finalist Patricia Roelofs

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Patricia Roelofs is student Boulangerie aan het ROC van Amsterdam en werkzaam bij Bakkerij Lex Brakenhoff. Tijdens Skills Heroes eindigde ze op de tweede plaats. Met Bakkers in bedrijf deelt Patricia haar recepten...

Getoerd gerezen van Skills-finalist Ilse van Pelt

Getoerd gerezen van Skills-finalist Ilse van Pelt

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Ilse van Pelt (18) werd derde tijdens de finale Skills Boulangerie. Ze volgt de opleiding Zelfstandig werkend bakker brood en banket bij Scalda en werkt bij De Echte Baker Vroonland. Ze deelt haar receptuur voor...

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-winnaar Serena van Breukelen (21) is student Patisserie aan het ROC van Twente en werkt bij Chocoladebezorgd. Ze vertelt over Skills Heroes en deelt de recepturen voor haar gelegenheidstaart.

Ambassadeurs

Ambassadeurs

In de media werd recent geroepen dat er steeds meer bakkerijen in Nederland zijn. Uit cijfers van het GFK blijkt dat het marktaandeel van het ambacht in 2021 verder is gestegen. Recent organiseerde de NBOV met het Bakery Institute een Startersdag en deze zat binnen no-time vol. Zonder grote campagnes zet het ambacht zich dus steeds beter en meer op...

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Productontwikkeling of het maken van een aangepaste receptuur levert naast mooie nieuwe producten ook wel eens uitdagingen op bij het bepalen van de naam of het geven van de informatie.

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Simone Rietveld

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Simone Rietveld

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Simone Rietveld (20) is student Patissier aan het ROC van Amsterdam en werkt bij Banketbakkerij Lex Verkley. Tijdens Skills Heroes werd Simone tweede en met Bakkers in bedrijf deelt ze het recept voor haar gelegenheidstaart.

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur is een heerlijk boek voor iedereen die van Nederlandse geschiedenis, eten en tijdschriften houdt. Ik val in alle categorieën, maar de eerste twee zijn het belangrijkst.