Nieuws
Limburgse vlaaienkeuring
De winnaars van de Limburgse Vlaaienkeuring V.l.n.r.: Joost Snijder de Echte Bakker, Bakkerij van de Mortel en Hagedoren de Echte Bakker

Joost Snijder de Echte Bakker uit Stramproy bakt opnieuw de beste vlaaien. Hij wint de Limburgse vlaaikeuring 2017. Deze wedstrijd voor ambachtelijke bakkers uit Limburg en Zuid-Oost Brabant beleefde dit jaar de 31editie. Echte Bakker Thijs Koolen uit Ell behaalde de tweede plaats. De derde plaats ging naar Bakkerij van de Mortel uit Someren.

Vlaaienkeuring

De smaken van dit jaar waren de appel- en de abrikozen linzenvlaai. Een professionele jury keurde de vlaaien op 10 en 11 oktober. Er deden ruim zestig bakkers mee aan de wedstrijd. Een mooi aantal volgens Jules Peeters van Bakeplus, lid van de organisatie van de Vlaaikeuring. “Maar het zuiden des lands heeft nog veel meer kandidaat deelnemers. Er is nog altijd ruimte voor groei van dit mooie evenement!”

Dit jaar vonden voor de eerste keer ook de keuring van de karamelvlaai en het rozijnen/krentenbrood plaats. Hagedoren de Echte Bakker uit Hoensbroek won in de categorie karamelvlaai. En Bakkerij van de Mortel uit Someren bakt het beste rozijnen/krentenbrood.

Grootste bakkerstalent 2017

Ook voor bakkersleerlingen was er een wedstrijd. De leerlingen leverden een kersenvlaai in. De winnaar in leerjaar 1 was Jolien van Schaijk van het Arcuscollege. De winnaars van de overige niveaus worden later bekend gemaakt. Zij moeten zich eerst nog bewijzen in een Bake-off. De leerlingen die dan de beste kersenvlaai bakken krijgen de titel ‘Grootste bakkerstalent 2017’.

De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. In deze week staat de ambachtelijke bakker centraal. Deze week startte 7 oktober.

Deel dit artikel