Voorbereiding

2 augustus 2016

Dit jaar vond de 100ste Nijmeegse Vierdaagse plaats. De wandeltocht is samen met de zomerfeesten, die om de wandeltocht heen worden georganiseerd, het grootste evenement van Nederland. Het evenement trekt meer dan 1 miljoen bezoekers. Ik kom zelf uit Druten. Druten was vroeger een etappeplaats in de route, maar is 50 jaar geleden helaas geschrapt. Tien jaar geleden besloot de gemeente om campagne te voeren om tijdens de 100e Vierdaagse weer een keer doorkomplaats te zijn.  Dat betekende dat de 55 km route weer ingevoerd moest worden. Tien jaar lang is er door de gemeente gelobbyd. Het is gelukt! Dit jaar kwam de 100ste Vierdaagse weer door Druten. Een tocht die je niet zo maar loopt. Hiervoor is een goede voorbereiding nodig.

Ook bakkerswinkels moeten zich goed voorbereiden. Niet één keer in de 50 jaar, maar elke dag! Elke dag is het weer een kunst om niet te veel producten over te houden. Dit gaat ten koste van de marge. Maar je mag zeker geen producten te kort te hebben. Geen producten, betekent geen omzet. Out of stock is voor klanten een grote ergernis en is na de verkoop van oude producten de grootste ‘klanten wegjager’. Dat het op zaterdagochtend zo druk is, komt niet alleen omdat klanten vroeg willen komen, maar omdat ze bang zijn dat in de middag hun favoriete product is uitverkocht. Om dit te voorkomen, kunnen zij producten bestellen. Een bestelling betekent dus eigenlijk dat een klant bang is dat zijn favoriete producten er op het gewenste moment niet meer zijn. Speciale wensen uitgesloten natuurlijk. De ‘wedstrijd’ in de bakkerswinkel wordt in de middag gespeeld. In de ochtend is elke bakkerswinkel goed gevuld. In de middag kun je echter het verschil maken.

De juiste beschikbaarheid bereik je alleen met een goede voorbereiding. Elke dag een goede registratie van de verkopen, verkooptijden, uitverkooptijden en andere zaken die de omzet kunnen beïnvloeden. Invloeden zoals weer, vakanties,  activiteiten rondom de winkel, acties enz. Door dit dagelijks te monitoren, ben je in staat om de te verwachte verkopen af te stemmen op het aanbod.

In Druten waren we voorbereid op een mooi feestje! Wandelaars waren voorbereid op een warme en zware tocht. In totaal waren 42.557 wandelaars in staat de Vierdaagse uit te lopen.

  • Paul van Rossum
  • Retail Challenge

Altijd op de hoogte blijven?