Over hemels bakwerk en andere dingen

25 april 2023 Martien Verheijen

Thuis op de bank na een intensieve maar bevredigende werkdag, smeer ik wel eens een lekker stukje ambachtelijk brood. Of trakteer me op oogstrelend gebak. Met veertig-plus jaar in het vak heb ik veel trends meegemaakt. En daar peins ik zo af en toe onder het genot van hemels bakwerk over.

Ondertussen werk ik ook al weer wat jaren in het onderwijs. Er zijn volop overeenkomsten met het vak, ik schreef er al eens over. De markt vraagt om nieuwe inzichten, waarop wij als Summa Brood & Banket vanzelfsprekend inspelen. Bijvoorbeeld door onze omvangrijke bijdrage aan de nieuwe lesmethode Bakkerstalent. 

Een andere overeenkomst is dit: net als in het bedrijfsleven is een goed imago van belang. Mijn oma zei het vroeger al: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En dat is nu, vele jaren later, nog steeds een waarheid als een koe.

Ik heb het geluk te werken bij een school die niet alleen inzet op bijvoorbeeld talent, onderwijsinnovatie en leven lang ontwikkelen (LLO), maar ook nadrukkelijk aan het imago werkt. Net als het vak.

Met mooi resultaat. Komend studiejaar hebben wij in Eindhoven bijvoorbeeld drie studenten van de Zeeuwse eilanden. Tijdens hun dagelijkse reis passeren ze verschillende opleidingen die de opleiding óók aanbieden. Maar ze kiezen voor ons.

Waarom? Het eerlijke antwoord is: we houden tijdens onze open dagen géén verkoopverhaal. We vertellen zoals het is. Laten zien wat we doen, waarom we het doen en hoe we het doen. Kortom: het is een reëel verhaal. Dat horen we ook terug van zittende studenten en alumni. En er komt nog iets bij. Met de demografische krimp in het achterhoofd vechten we voor elke student. 

Laatst kreeg ik op vrijdagmiddag, daags na de laatste open dag van dit studiejaar, een telefoontje van een potentiële student uit de randstad. De jongen had vragen over een van onze top-opleidingen. Het kwam op dat moment niet uit, maar ik heb hem ’s avonds teruggebeld. We hebben een uur gesproken. Persoonlijke, oprechte aandacht, dat is belangrijk. Een ander voorbeeld: onze studenten werken en lopen stage van Noordwijk aan Zee tot Maastricht. Als (loopbaan)begeleider ga ik regelmatig op bezoek.  

We mogen dan wel een regionale opleiding zijn, wij vinden dat we er voor elke student zijn, ongeacht woonplaats. We gaan niet actief in het land op zoek naar nieuwe aanwas, maar wijzen ze – als ze op eigen initiatief komen – ook niet af. Misschien speelt ons brede netwerk een rol. Wij van Summa Brood & Banket laten ons gezicht zoveel mogelijk in het land zien; op de beurs, bij netwerkdagen en op conferenties. 

Het effect mag er zijn. Want komend jaar zitten we weer dik in de plus. En dat wens ik alle collega’s in het land ook toe.
 
Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven. 

Altijd op de hoogte blijven?