‘Ik ben haast zielsgelukkig’

18 januari 2023 Martien Verheijen

Als Nederlanders zijn we best wel goed in het klagen. Over energieprijzen. Over wat een ander doet.  
Toegegeven, het zit niet altijd mee. Maar er zijn ook volop momenten dat ik haast zielsgelukkig ben. 
Vandaag kom ik daar aardig bij in de buurt. Ik heb met mijn studenten patisserie een hele aardige praktijkles gehad. Ze hadden zonder uitzondering een bijzondere fonkeling – noem het bezieling – in hun ogen. En ik zag de voorlopige aanmeldcijfers. 
Ondanks de demografische krimp, ondanks het imago van de branche met z'n vroege begintijden, zitten we in de lift! Met 60 aanmeldingen zitten we 25 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. 
En dat is heel mooi. Daar word ik, samen met mijn collega's van Summa Brood & Banket, heel blij van. En het fijne is dat de groei te zien is op alle niveaus (2 – 4), alle specialisaties en alle leervormen (bol, bbl). Laten we hopen dat de andere bakkersopleidingen vergelijkbare cijfers noteren. Het vak staat of valt tenslotte met voldoende aanbod van gepassioneerde jonge bakkers. 
Als je zo'n mooie cijfers ziet, zoek je naar een verklaring. Zeker omdat, zoals ik hierboven schreef, het totaal aantal mbo-studenten krimpt. Eerlijk is eerlijk: we hebben de afgelopen tijd veel PR gehad. Bijvoorbeeld in de vorm van deze en andere blogs, het Meesterexamen dat hier werd gehouden én natuurlijk onze niet te verwaarlozen bijdrage aan de nieuwe lesmethode BakkersTalent.  
Het leven is meer dan (kille) cijfers. Wij doen dag in, dag uit onze stinkende best om de liefde voor het vak over te dragen op een nieuwe generatie getalenteerde brood- en banketbakkers en chocolatiers. En dan is het fijn om te zien dat het effect heeft. En als dan onze student, lees: Niels de Rouw uit Vught, landelijk kampioen bij de patisserie wordt, dan is dat extra gaaf. 
Mooi dat het aantal studenten dat bereid is zo vroeg uit de veren te gaan – mijn vriendin verklaart mij na al die jaren nog steeds voor gek - groeit. Zodat wij als consument ook in de toekomst een smakelijk aanbod houden van heerlijk ambachtelijk brood of banket.  

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Altijd op de hoogte blijven?