Op de achtergrond

12 juni 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

Je ziet er soms niets van en toch gaat het allemaal door. Ook al liggen de energietarieven een stuk lager, het blijft hoog boven aan onze lobby­agenda staan. 

Er wordt van ons verwacht dat we gaan verduurzamen en het liefst zo snel mogelijk. Of het nu kan of niet. Zelfs lokaal pakken ze flink door. In Zwolle moet in 2025 de hele binnenstad een emissievrije zone worden. Stapsgewijs, maar het gaat gebeuren. Waar we onze elektrische busjes moeten opladen zien ze te zijner tijd wel en hoe de marktondernemers hun waren de binnenstad in krijgen is op dit moment nog niet van belang. Als het doel van 2025 maar wordt gehaald. 

Wij blijven erop hameren dat de ambachtelijke bakker graag wil verduurzamen, maar dat het wel moet kunnen. Het lijkt verre van haalbaar momenteel. Gelukkig blijven we vanuit de media een goed bruikbaar voorbeeld en kunnen we met regelmaat een bakker naar voren schuiven om het verhaal met praktijkvoorbeelden uit te leggen.  Maar ook in de gesprekken over de btw-tarieven schuiven wij aan.

Eens in de zoveel tijd zijn er weer plannen vanuit het kabinet om naar één tarief te gaan. Dit heeft uiteraard consequenties voor onze prijzen. Helemaal in tijden waarin alles al veel duurder is vergeleken met een paar jaar terug. Daarnaast voeren we nog gesprekken met diverse ambachtelijke branches om beter onder de aandacht te brengen waar deze type ondernemingen tegen aanlopen.

Ook de cao-onderhandelingen zijn weer begonnen; een traject waar veel op de achtergrond gebeurt. Zo geeft de cao-commissie een mandaat aan het bestuur dat daarmee de onderhandelings-delegatie op pad stuurt. Na diverse overleggen met de NVB volgen dan de gesprekken met de FNV en het CNV. De officiële en de niet-officiële. Over het algemeen zijn dit trajecten die niet binnen een paar weken zijn afgerond. 

Zo gebeurt er op de achtergrond nog veel meer en zijn wij altijd weer op zoek naar praktijkvoorbeelden die wij kunnen gebruiken in onze lobby. Loop jij ergens tegen aan of wil je een keer meepraten? Dan horen wij het graag. 

Altijd op de hoogte blijven?