Ontbijt(je)

23 november 2016

Het gaat goed met de economie. Dat is te merken, ook op de weg. Wat een drama… Elke ochtend en avond staan er door heel Nederland files. De ene monsterfile volgt de andere op. Veelal veroorzaakt door ongelukken. Volgens mij is de oorzaak vaak het gebruik van de telefoon in de auto. Je zit zo lang in de auto, dus even je mail bekijken of een appje sturen kan toch wel? We gaan steeds vroeger de weg op ( ik ook), om de files voor te zijn. Maar helaas doet iedereen dat, waardoor de files steeds vroeger ontstaan.  Het ontbijten slaan we over, of doen we in de auto. Maar toch is het ontbijt aan een enorme opmars bezig. Daar kunnen we als bakkerijsector van profiteren.

Er is steeds meer aandacht voor gezonde voeding. Iedereen weet inmiddels dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Kijk een wat er op stations gebeurt. Elke ochtend staan er rijen voor een goede kop koffie met een broodje voor onderweg. De ontbijtcafés schieten als paddenstoelen uit de grond. De meeste lunchrooms gaan ook in de ochtend open en bieden een ontbijt aan. Een mooie aanvulling op de omzet. Vaak is het ontbijt niet gebonden aan een tijd, maar wordt een all day breakfast geserveerd.  De klant bepaalt tenslotte zelf hoe laat hij wil ontbijten. Waarom zou dat alleen tot 10 uur kunnen?

De lunchrooms doen het goed. De afgelopen vijf jaar is het aantal lunchrooms in Nederland met 25 procent gestegen tot circa 3.000. De afgelopen tien jaar zelfs met 37 procent! Een schril contrast met de bakkerswinkel. Voor je het weet zijn er meer lunchrooms dan bakkerswinkels. Terwijl ontbijten eigenlijk bij de bakker moet gebeuren. We staan toch niet voor niets elke dag vroeg op om vers brood en de lekkerste croissants te bakken!?

Moeten bakkers dan allemaal een bakkerscafé worden? Nee, dat zeker niet. Maar wat zou het lekker zijn als je voor je naar het werk gaat een goed kop koffie met een lekkere croissant kunt halen bij de lokale bakker. Voor je de file in gaat.

Altijd op de hoogte blijven?